Традиционални златиборски производи на сајму пољопривреде у Крагујевцу

s

Чајетинско предузеће „Златиборски еко аграр“, његова млекара „Наша Златка“ и још 16 пољопривредних произвођача са Златибора представиће своје традиционалне прехрамбене производе на 19. Шумадијском сајму пољопривреде од 7. до 10. септембра у Крагујевцу.

Марко Марић, директор Златиборског еко аграра, је истакао да на територији општине Чајетина постоји око 1.500 регистрованих пољопривредних газдинстава која већином користе општинске подстицаје за пољопривреду и на тај начин успевају да сачувају традициналне производе златиборског краја, док је технолог Млекаре „Наша Златка“ Милица Кузељевић нагласила да се сви њихови производи праве на традиционалан начин, исто као што су их правиле баке и мајке са Златибора, без хемије и само уз коришћење соли као конзерванса.

Запажен наступ произвођача са Златибора имају дестилерија „Президент“ из Шљивовице, чији представник Иван Костић каже да су им тренутни капацитети производње ракије од крушке, дуња, грожђа и шљива 150 хиљада литара на годишњем ниво, док се породична Пршутана Филиповић из Мачката представила са говеђом, овчијом и свињском пршутом, сланином, сувим ребрима и суџуком. Пажњу сајамских посетилаца привукао је и шумски мед Пчеларства Колаковић, носилац жига „Добро са Златибора“, специфичан по томе што се у његовом припремању користи црњуш, аутохтона биљка са Таре и Златибора и која цвета и испод снега.