Традиционални Сусрети установа на Златибору - за ефикасан државни апарат (видео)

Сусрети установа одржавају се 21. пут на Златибору у организацији Образовног информатора у хотелу Палисад, а саветовање за радниче државног апарата траје од првог до четвртог октобра.

Како да државна управа и јавне установе не буду спори бирократски систем, већ функционалан сервис за грађане открива се на 21. сусретима установа у организацији Образовног информатора. Ови сусрети одржавају се традиционално на Златибору, учествују радници установа школства, здравства, науке, културе, па и јавна предузећа и остали буџетски корисници.

"Све ове делатности имају услуге које су најбитније за седам милиона грађана због којих и постоји државни апарат, то су државни чиновници у својим службама. Образовни инфоматор током године сваки пропис испрати. шта се дешава у буџетском цикулусу, у планирању новца, у радним односима, порезима... То је комплетно пословање у ком учествују и директори установа и правне службе и финансијски руководиоци и рачуновође,"

каже Марица Ивић, директорка Образовног информатора. На овогодишњим Сусретима ће распоређено по делатностима бити речи о правним прописома у ванпривредним областима, о финансијском пословању и управљању људским ресурсима, о управљању ризицима и заштити података о личности, као и о финансијској превентиви. Делатности државног апарата често су испраћене незадовољством грађана.

"Фали нам знање и преношење знања. То што се грађани жале, ј то је из разлога јер те информације нису свуда доступне. Овде ће се данас причати о томе, свака установа, по прописима, дужна је да има информатор о раду, и свака општина. И ми, сви грађани, треба да то видимо, али се то не зна. Буџет општине је транспарентан, али грађани то немају,"

сматра директорка Ивић. Тема сусрета су буџетски систем и прописи који се односе и на локалне самоуправе, а Чајетина је једна од 15 општина у којима ће Образовни информатор спровести пилот пројекат евалуације едукативних активности. У име општине учеснике је поздравио председник скупштине општине Милоје Рајовић, представивши развој овог места.

"Све смо успели захваљујући добром планирању. Државна ревизија је често код нас из разлога јер смо све време опозициона општина, па су нас и они научили и терали да радимо. Ми смо државну ревизију доживели као људе који ће да нам помогну у свему томе и научили су нас да рационално користимо државна средства и ресурсе, наравно и да подижемо приходе. Све смо то успели захваљујући својим сарадницима који раде и викендом и Чајетина се развија,"
закључује Рајовић. Информатика као стуб развоја има веома значајно место у реформи јавног сектора, о чему је било речи на првом предавању.

Ове године организовани и први Сусрети привреде са циљем умрежавања и размене знања. Организатор догађаја предузеће Образовни информатор постоји већ 30 година као едукативна кућа специјализована за управљање правно-економским пословањем.

https://www.youtube.com/watch?v=DyuxS8cX_ME&feature=youtu.be