Тоде Николетић, Чајетински гост- песник у Дечјој недељи (видео)

Тоде Николетић, један од најпопуларнијих стваралаца за најмлађе, поводом "Дечје недеље" био је у посети Библиотеци "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини као и у хали Спортског центра Чајетина, где се дружио са школском децом из Чајетине и Сирогојна. 

https://www.youtube.com/watch?v=9trVo-nyA14&ab_channel=TV%C4%8Cajetina

Књижевни опус писца Николетића садржан је од великог броја књига поезије за децу , мноштва драма и игроказа за децу. Нека од његових дела уврштена су у школске лектире и читанке.  Посебно су омиљене његове шаљиве песме и сам сценски наступ, гестикулација којом одушевљава најмлађе при сваком сусрету.  Такође је инспирисао и многе композиторе, тако да се на музичким фестивалима певају и Николетићеви стихови.

" У трци са животом деци се посвећује најмање пажње, нудимо им пажњу тј, подмићујемо их неким небитним стварима, које их спутавају да развијају своју машту. Ово је прилика да уживо виде писце из својих читанки и лектира и да на тај начин схвате шта су праве вредности, лажни привид материјализма ништа им не нуди добро и само ће бити у својству потрошне робе. Отуда ово лепо уважавање и узајамна сарадња између њих и мене, а она је заправо мотив. Деца ће понудити оно што им нудите, све зависи од вас како ћете се опходити; тамо где се нуди књига и знање, ту су деца продорна, амбициозна, вредна и она живе у суштини. Када удружимо заједничке енергије - данас смо показали радост. Захваљујући, наравно, људима у библиотеци у Чајетини, колико видим и кроз манифестације "Деца међу нарцисима", бринете о деци и њиховој афирмацији. ".  рекао је песник, Тоде Николетић.

Ма колико је данас дете информисано, окупирано техничким новотаријама, повлашћено у свему, важно је пратити његов развој, сфере интересовања и нудити му штиво које прати његов сензибилитет и кроз песмовану игру га васпитавати.

"Свака књижевна форма има своју привлачност и своје поклонике, они који имају стрпљење и који су наоружани мудрошћу они ће читати "Чаробни брег" Томаса Мана, они који немају пронаћи ће неку врсту новеле, и начин да усвајају мудре изреке". 

Деца се развијају током одрастања и интезитет њихових прохтева се појачава, што самим тим подиже ниво свести и укуса детета. Писац истиче да је сваки песник велико дете које је порасло из љуске малог детета. Оно што је у основи сваког детета је потреба за игром, а Дечја недеља је управо тако и осмишљена.

Сања Глишовић