Тестирање ЗЛАТИБОРСКЕ гондоле при крају (видео)

Техничари произвођача и испоручиоца опреме, француске фирме“Пома”, у сарадњи са извођачима радова, обављају последње припреме и испитивања инсталације која би ускоро требала да прими своје прве путнике. Дуго очекивана атракција ће ускоро бити спремна за вожњу и уживање , рекла је данас за "Златибор прес" директорка "Голд гондоле", Бојана Божанић. Крај октобра требало би да буде почетак комерцијалне вожње гондолом.

https://www.youtube.com/watch?v=FQ4kB08FTBQ

Сви тестови који се одвијају ових дана на златиборској гондоли уз помоћ стручних лица из Француске и извођача радова из Србије, а у складу са процедуром и важећим законима о систему квалитета, показују одличне резултате. До краја октобра, према речима директорке "Голд гондоле" , све би требало да буде спремно за комерцијалну вожњу златиборском атракцијом.

"Осим резултата тестова, предстоји нам прикупљање остале потребне документације коју ми неколико година уназад припремамо и коју ћемо предати Комисији за технички преглед, а касније и надлежном министарству како би добили употребну дозволу. Једино та администрација би можда могла да пролонгира сам почетак комерцијалне вожње, али сам сигурна да ће колеге из "Гондоле" које раде на тим пословима као и они из ангажованих предузећа, све врло лако и брзо реализовати.  Тренутно се на терену  налази доста људи: извођачи радова из нашег конзорцијума и представници француске фирме који раде у њиховом пројектном, машинском и другим одељењима, затим инструктори... Наредне недеље крећу обуке за извршне раднике. Са њима ће, опет, радити оператери из Француске који ће им првих десет дана помагати у самом раду и неким практичним примерима показати како би све требало да функционише", рекла је Бојана Божанић, директорка "Голд гондоле".

За сада постоји мањи проблем у недостатку стручног кадра на теритроији саме општине Чајетина потребног за рад на гондоли, као и проблем који је наметнут законом који ограничава број запослених у јавном сектору, каже она. Али, представници овог јавног предузећа и локална самоуправа су се по том питању обраћали надлежним министарствима и од њих добили повољне одговоре.

" Мислим да ће ова гондола свој рад започети успешно, а нема сумње да ће све у наредним годинама дати изузетне резултате. Локална самоуправа која даје комплетну подршку, финансијску и сваку другу, за функционисање овог предузећа и  свакако ће учествовати у даљој реализацији пројекта, док не будемо приходовали та прва средства, а заиста их очекујем у овој првој години."

За наредно пролеће план је да се на свим станицама гондоле уреде додатни садржаји који ће путницима дати прилику да још више уживају у чарима Златибора. Тако ће на почетној станици, поред управне зграде, бити угоститељски и неки други објекти који би могли бити интересантни  гостима, на међустаници на Рибници ће акценат бити стављен управо на лепоте саме околине која је идеална за шетње, фотографисања, као и уживања на води, док су на крајњој станици  планирани адреналински садржаји, нагласила је директорка "Голд гондоле". Очекује се да ће прилив од продаје карата, за чију цену Божанићева каже да ће бити повољне како за грађане чајетинске општине, тако и за туристе, бити довољан за остварење свих добрих идеја.

Мирјана Ранковић Луковић