Светосавска академија у Дому културе (видео)

"Када се наша народна душа спотакла о вечне проблеме, Растко ју је подухватио, подигао и окрилио. Из мука времена Растко нас је извукао и уздигао у најлепшу вечност - вечност Христову. Он је наш први ускок у вечност." 

Речима преподобног Ава Јустина ћелијског, 28. јануара у Дому културе почела је трећа Светосавска академија коју је уприличило братство цркве "Св Арханђела Гаврила" из Чајетине. У присуству многобројне публике, изведен је прикладан програм у којем су учествовали ученици ОШ "Димитрије Туцовић", ђачки хор којим руководи наставник Марко Кутлешић, чланови КУД "Златибор" под руководством  Николе Секулића и инструменталиста Марко Џамбасовић.

Гост Академије био је Драган Учур, професор на Богословском факултету у Фочи који се присутнима обратио следећим речима:

"Говорио сам на много различитих мјеста, али вечерас ми је стварно част и имам посебан осјећај, захваљујући мојим домаћинима оцу Петру Лазићу и оцу Милану Мијаиловићу као и свима вама, а то је осјећај да сам свој међу својима... Шта рећи о Светом Сави у његовој ђедовини? Ви сте сви овде потомци старих јунака и хајдука, људи који су обиљежили историју српског рода. Ово је земља и Ршумовића, и Стаматовића, Станоја Главаша и многих других уважених и великих Срба. Сви сте ви потомци Светог Саве, али и ја сам један од светосаваца, ђак и слуга Светог Саве. О Растковом детињству и одласку у манастир знате све, па сам желио да вам укажем на један риједак моменат, а то су његова путовања за које је требало имати мудрости и храбрости у то доба," нагласио је Учур.

Уз причу о Савиним путешествијама на којима је уздизано српско име и  православна вера, уз рецитације, песму и игру деце и  звуке фруле који су незаобилазни део српског фолклора, свечана академија приведена је крају на којем је отац Петар изразио дубоку захвалност свима који су помогли да  вече у Савину част изгледа управо тако, али и свима који свакодневно на различите начине помажу да црква "Светог Арханђела Гаврила" на достојанствен начин испуњава своју мисију.

https://www.youtube.com/watch?v=XgeKi66gUrM

Мирјана Ранковић Луковић