"Свесрпска моба" на Златибору 1. маја

Након Чајетине, председник ове општине, Милан Стаматовић, одржао је и у Београду конференцију за медије, како би најавио народну "Свесрпску мобу", као још једно упозорење српској Влади и председнику који, како то Стаматовић каже, крше Устав и законе у односу на локалну самоуправу и недозвољавају чајетинској општини право на рад. "Не можемо да кренемо са изградњом највредније инвестиције у Западној Србији, коју финансира општина Чајетина од почетка до краја, без ичије помоћи, а то је изградња панорамске гондоле", нагласио је чајетински председник и додао да је народна моба једина права акција да се садашњем режиму покаже колико је Чајетина јака.

Стаматовић каже да ће златиборска гондола, од 9 километара, бити најдужа на свету, а вредност инвестиције је око 13 милиона еура. Опрема је већ набављена од француске фирме Помагалски и за сада стоји у магацинима, спремна да се угради, али препреке и опструкција долазе од Владе Републике Србије и председника, каже први човек општине Чајетина.

stamatovic

"Били смо до сада стрпљиви, чекали смо. Тражимо да радимо уз помоћ грађевинске дозволе, а не да радимо нешто мимо закона. Очигледно, зато што не подржавамо владајућу коалицију, нама то није дозвољено. Ми смо се одлучили да сада кренемо са овом Свесрпском мобом за 1. мај. Позвали смо све политичке партије, све синдикате и удружења, да нам помогну да подигнемо глас и да још једном опоменемо власт да ради свој посао", каже председник општине Чајетина, Милан Стаматовић.

Председник општине Чајетина каже да Влада овим чином крши Устав и законе, као и демократију, и да су самим тим приморани на овај корак. Каже да су све законске могућности употребили и потрошили, али на разумевање надлежних институција нису наишли. Акција почиње у понедељак, 1. маја, и биће настављена, без прекида, код гондола не буде изграђена.

akcija gondola 2

"Почињемо са грађевинским радовима - могу да нас хапсе, да раде шта хоће, могу да прете и шаљу инспекције, али овог пута је народ у Чајетини и читавом крају одлучан да се крене са изградњом гондоле и да једноставно више не трпимо ту штету - и политичку и економску. Јер, изградњом гондоле, држава Србија би имала приходе од ПДВ-а, Србија би имала једну квалитетнију и озбиљнију понуду", наглашава Стаматовић.

"На овај начин не рушимо никога, не радимо ништа што није у складу са законом, нити радимо против свије државе, већ радимо у корист ње", наглашава Стаматовић. Иначе, на овој конференцији најављен је и првомајски концерт Здравка Чолића, који ће, по Стаматовићевим речима, највероватније бити промотер Златибора, а понуђено ми је и да буде промотер златиборске гондоле, док би једна од кабина била брендирана са ликом и именом Здравка Чолића.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs