Свечаном прославом обележена два јубилеја ловачког удружења Златибор (видео)

Добитници ордења Ловачког савеза Србије

Свечаном прославом у центру "Пјевић" Ловачко удружење Златибор је обележило два јубилеја, 120 година постојања удружења и 40 Сабора ловаца. Додељене су и повеље, ордење и захвалнице, а потписан је и споразум о братимљењу са ЛУ Игриште из Власнице.

Пред великом бројем званица и гостију, у веселој атмосфери са богатим програмом отворен је 41. Сабор ловаца Србије, на ком су обележена два јубилеја, 120 година постојања ЛУ Златибор и 40 година од прве хајке и почетка Сабора. Овим поводом приказан је документарни филм о историји златиборског ловства у продукцији Културног центра Чајетина, у ком говоре познати чајетински и златиборски ловци Сретен Јовановић, Драган Васиљевић, Драган Урошевић, Драган Глишовић и Милица Буквић. Овогодишњи Сабор званично је отворио председник Ловачког савеза Србије Братислав Ћирковић.

"Златибор је наш понос, ја се увек осећам као код куће. Први почеци саборовања су били овде на Златибору који је постао синоним за ове манифестације. Кад причамо о 120 година постојања овог ловачког удружења, ово удружење и сви његови чланови су достојни и постојани, они прави чувари природе, заштитари природе, они који чувају и унапређују ловиште и сав предео и крајолик Златибора,"

рекао је Ћирковић. На овој ловачкој забави су традиционално додељена признања, бронзани орден добили су добили Новак Смиљанић из Чајетине, Зоран Шевковић из Мачката, Душан Поњавић из Криве Реке, добитници сребрног ордена су Милица Буквић са Златибора, Миломир Тијанић из Чајетине, а постухмно је одликован Иван Лојаница из Бранежаца. Златни орден уручен је Миловану Кнежевићу из Чајетине, који се неће кандидивати за нови мандат председника ЛУ Златибор.

"Мислим да смо вечерас показали какав је рад у ЛУ Златибор. Пре свега, захвалио бих се свим нашим званицама, свим пријатељима који су вечерас са нама. Импозантан је број људи, пре свега из Републике Српске, аутономне покрајине Косово, бивших република Југославије, што показује колико су ловци битни у овом друштву,"

рекао је Кнежевић. Повеље и захвалнице Ловачког савеза Србије добили су председник Милорад Додик, који није био присутан, предузеће Први Партизан, општина Чајетина, ЈКП Водовод, КЈП Златибор, Културни центар Чајетина, Дом здравља Чајетина, Полицијска станица у Чајеитни, Ловачка секција Доброселица. Захвалнице Ловачког удружења Златибор додељене су предузећу Транскоп, Пјевић ивент центру, предузећу ЗТР Томић, Златиборским електранама, и Милану Мишу Луковићу. На свечаности је ратификован споразум о братимљењу ЛУ Златибор и ЛУ Игриште из Власенице у Републици Српској.

Програм је завршен ловачком лутријом са 43 награде међу којима су били туристички аранжмани, ваучери за одстреле у ловиштима, ловачка опрема, и главна награда карабин.