Свечано обележен Дан библиотеке (видео)

Библиотека "Љубиша Р. Ђенић" из Чајетине јуче је свечано обележила свој дан. Уз присуство мноштва званица и суграђана, одржана је Видовданска академија и отворена  изложба академског сликара Ђорђа Станића.

https://www.youtube.com/watch?v=bP0Y-nSJIHo

У претходној години због постојеће епидемиолошке ситуације библиотека "Љубиша Р.Ђенић" је била приморана да део својих манифестација одржи онлајн. Успешност прилагођавања новим условима је примећена, и Библиотека добија награду "Веб библиотека 2020", показујући тиме да идеје и ентузијазам Љубише Ђенића и даље живе и развијају се у савременом свету, кроз модерне технологије. На значај установа културе и њихов развој присутне је подсетила директорка Библиотеке, Снежана Ђенић.

"Прве српске библиотеке настајале су како је настајала и држава, сведочећи о српском господству, култури, неимарству, племенитости ктитора, богатству дародаваца и непоновљивом духовном богатству својих савременика." 

Библиотека се и ове године на примерен начин захвалила својим покровитељима и сарадницима: општини Чајетина, ТО Златибор, и нај-читаоцу, поклонивши им монографију Милисава Ђенића "Године страдања и бола".

"Најважнија, највреднија институција за државу, као и за једну малу општину, јесте библиотека. У данашње време поплаве шунда, кича, алавости, бахатости, надмености и свакаквог простаклука, најлакше страда култура," рекао је председник општине Чајетина, Милан Стаматовић." На нама је дужност и обавеза да радимо на томе да култура нађе своје место у овом друштву. Ми се трудимо колико можемо да ову јединствену установу за општину Чајетина одржимо и надам се да ће ова улагања и помоћ у културне догађаје и манифестације у неком скоријем периоду дати импресивне резултате."

Председник Стаматовић је овом приликом подсетио на значајне уметнике из света књижевности, сликарства, музике, који су поставили здраве темеље за даљи развој културе у овој локалној заједници и шире. Један од таквих је и академски сликар Ђорђе Станић чијом је изложбом увеличан овај догађај. О његовом раду и стваралаштву говорила је  Катарина Доганџић Мићуновић, историчар уметности, а обележавање Дана библиотеке употпунио је својим програмом хор "Златиборска вила".

 

Мирјана Ранковић Луковић.