Стопића пећина премашила рекордних 100.000 посетилаца

Стопића пећина на подручју златиборског села Рожанства, најпосећенији спелеолошки објекат у Србији, имала је од почетка ове године до половине септембра више од 100.000 посетилаца. То је апсолутни рекорд у посећености ове пећине од њеног отварања.

Подсећамо да је током 2019. године Стопића пећину посетило укупно 90.600 посетилаца, што је био дотадашњи годишњи рекорд. А сада за непуну годину, у девет протеклих месеци неповољних за туризам због пандемије, забележен је још већи број посета.

Туристичка организација Златибор улаже сталне напоре да Стопића пећина буде све уређенија, улажући знатна средства у инфраструктуру пећине и на заштићеном подручју, као и у промоцију овог изузетног туристичког локалитета. Током ове године проширена је са око 80 метара нових уређених стаза уз атрактивне бигрене каде, дубоке и до 7,5 метара. Проширени део располаже богатим пећинским украсима што пећину чини још изазовнијом и интересантнијом за обилазак. Урађена је и подводна расвета, као и расвета са белим светлом са лед расветом у самој пећини. Све та улагања доприносе да гости који су већ посетили овај спелеолошки објекат овде поново радо долазе.

Као што се зна, заштитни знак Стопића пећине представљају бигрене каде, необична удубљења оивичена каменим зидовима, вијугавим руменкастим наборима у којима се накупи вода и каскадно прелива стварајући слапове. Ту су и водопад ''Извор живота'', бигрени тобоган, ''џиновски лонци'', дугуре и друге атракције.

За посету пећину нису заинтересовани само туристи, већ и просветне и научно-истраживачке установе, као што су Геолошки факултет, Завод за заштиту природе, а у последње време и Биолошки факултет чији представници обављају истраживања у њој. Стопића пећина може се посетити сваког дана, садашње радно време је од 9:30 до 18:00 сати.

  Извор: ТО Златибор