Став општине Чајетина у вези са потенцијалним Законом о озакоњењу објеката

Сврха доношења закона није да се легализују стамбени објекти, јер и претходним законима власници оваквих грађевина до 100 или 200m² имали су реалну могућност да то ураде по ценама које су им примерене. Циљ закона управо јесте да тајкуни који очигледно управљају Српском напредном странком и утичу на доношење закона имају привилегован статус у прибављању државне, локалне и приватне имовине, пре свега кроз Закон о конверзији, Закон о озакоњењу и закон о државном премеру и катастру. То су кључни закони који ће омогућити моћницима из СНС да се енормно обогате и нанесу непроцењиву штету буџету Србије и локалних самоуправа као и поштеним грађанима и инвеститорима.

Већ више година сведоци смо покушаја да се задовоље апетити неколицине криминализованих инвеститора и да им се омогући легализација за безначајна средства. До сада смо успевали да то спречимо, јер било је ипак мислећих људи који су могли утицати на доношење одлука и закона. Данас је на делу силовање правног поретка једне земље и вређање интелигенције просечног Србина. Свет криминала који је обухватио врх најброније партије у власти постаје нестрпљив. Желе више и брже. Доста им је чекања. Сада је бар потпуно јасно ко ову државу води. То нису ни САД, ни ЕУ, а понајмање Вучић.  Конце вуку људи из сенке, браћа, кумови и самопрокламоване патриоте које су продале Косово.

Па сада имамо напад на Златибор. У сваком смислу те речи: кроз отимачину државне земље, кроз бескрупулозне лажи о крађама које су у ствари сами починили, кроз сумњиве приватизације, и коначно кроз бесплатну легализацију десетина хиљада квадрата њихових тајкуна. Само на Златибору, сумњиви инвеститори који су градили нелегално, што је да подсетимо од 2002. године КРИВИЧНО дело у своје и џепове оних који су закон спремили ставиће милијарде и милијарде евра.

Општина Чајетина неће учествовати у овој невиђеној пљачки и отимању државне и приватне имовине.

На очигледном примеру Златибор туриста може се видети колико ће бити оштећена држава Србија и општина. Овим законом биће легализована пљачка државе кроз отимање земљишта и општине кроз неплаћену инфраструктуру, за преко 6 милиона евра. Власници ПК Златибора бесправно су изградили више објеката на државној имовини а да за то нису ни динара уплатили у буџетску касу. Али није ни за чуђење кад су ови ,,сироти'' бесправни градитељи имали добре сараднике у злоупотребама. У приватизацији Златибор туриста био је то Синиша Мали, а главни актер са садашњим власницима Пољопривредног комбината је нико други до министарка Зорана Михајловић. Сада ће се ова пљачка и отимачина озаконити.

imageПостављамо питање председнику државе : Да ли ће ови тајкуни све што сада добију на поклон од СНС-а да дају српској сиротињи или ће продавати по тржишним ценама и богатити се до неслућених размера?

Или ће можда чекати 2017. годину и све лепо продати азилантима које ова власт неконтролисано насељава у Србији и који ће за то имати пара када ступи на снагу одредба ССП о продаји српске земље странцима?

Највећа злоупотреба уочљива је код увођења термина ,,Такса за озакоњење''. Провидан је то покушај да се заобиђе повреда Устава Републике Србије и укине накнада за уређење грађевинског земљишта као изворни приход локалних самоуправа.

Такса = новчани еквивалент за услуге које чини неки јавни орган... Само што инфраструктурно опремање локације није ,,услуга'' већ представља конкретне радове на изградњи или проширењу путне, водоводне, канализационе мреже, као и израду планске документације. Принцип правичности на који се министарка и њени помоћници ,,пуних уста'' позивају овде је управо најгрубље повређен. И то зарад тајкунских захтева да бесплатно легализују своје комерцијалне објекте на атрактивним локацијама на Златибору, Београду, Новом Саду.

Не, није ово прича о сиромашним грађанима Србије који граде објекте за решавање стамбеног питања и једва састављају крај с крајем. Па који то ,,социјални случајеви'' граде 1000 и више квадрата? Такве би занимљиво било упознати. Ово је јасан пример личног, тајкунског и криминалног интереса који је успео да дође до корумпираних политичара и обрађивача овог скандалозног закона.

Уместо јасног разграничења на комерцијалне и стамбене објекте, сада се општине и инвеститори стављају у неравноправан положај! Цене ће бити исте за накнаду, односно таксу, али инвеститори ће вишеструко ,,уштедети'' када њихов лични интерес буде изгласан и заштићен као јавни.

Наравно све је урађено зарад "Бeограда на води" и хитне конверзије земљишта по добијеном решењу о озакоњењу. До када ћемо бити таоци овог сулудог пројекта?

30 година?

Док се не изгради и не изврши коначни обрачун улагања између суинвеститора?... Не липши магарче до зелене траве.

Тражимо од Председника Републике да овај закон не потпише, да на тај начин не дозволи потпуну дезинтегрцију система у Србији. Свако ко буде на било који начин допринео да овај закон ступи на снагу у оваквом облику, биће уписан црним словима на страницама историје наше државе коју ускоро изгледа нећемо ни имати.

Обратићемо се и Савету за борбу против корупције, Уставном суду, стручној јавности и свим другим институцијама које штите право и правду ове земље.

Да ли је Србија спала да је брани неколицина неустрашивих председника општина без длаке на језику који се могу набројати на прсте једне руке од њених министара и посланика?

panorama-zlatibor-1024x576