Средњи ниво активности грипа у Србији

На основу података добијених од домова здравља, на територији Златиборског округа као и у Србији, регистрован је средњи интензитет активности грипа. Вирус грипа је веома распрострањен што је и очекивано за овај период године, саопштено је из ужичког ЗЗЈЗ. У последње две недеље региструје се повећан број обољења сличних грипу као и повећан број пацијената са упалом плућа као компликацијом грипа који су упућени у болницу.

На територији Златиборског округа потврђена је циркулација вируса грипа. ЗЗЈЗ Ужице узорковао је брисеве грла и носа код свих пацијената хоспитализованих са тешком клиничком сликом која је указивала да се ради о обољењу сличном грипу. У периоду од када траје надзор над грипом, узорковано је 14 брисева грла и носа и један узорак крви, који су транспортовани на Институт за вирусологију, вакцине и серуме Торлак ради вирусолошке дијагностике.

Тренутно се ради на три узорка бриса грла и носа. Код два пацијента који су примљени у ужичку болницу доказан је под тип вируса грипа А(Х1) од којих је један преминуо, док је код другог пацијента доказан под типвируса грипа А (Х3),

Из ЗЗЈЗ препоручују грађанима да избегавају блиске контакте са оболелим особама, да редовно перу руке уз избегавање додиривања очију, носа и уста. Препоручује се редовно проветравање просторија и исхрана богата витаминима. Особама са благим обликом болести, уз консултацију лекара, препоручује се изолација и нега код куће до опоравка. ЗЗЈЗ Ужице је ради спречавања ширења респираторних инфекција у болничким уловима, препоручио смањење обима посета пацијентима на најмањи могући ниво и обуставу посета пацијентима хоспитализованим на инфективном и грудном одељењу Опште болнице Ужице.