Србија рекордер у производњи и извозу малине: 26 младих из Чајетине покренуло овај бизнис

Презентација остварених резултата пилот пројекта Подршка сиромашнима да почну са производњом малина и наставак подршке запошљавања младих у сектору производње малина, одржана је јуче у Пожеги. Пред великим бројем нових малинара, о пројекту су говорили Жељко Радошевић, државни секретар Министарства пољопривреде и заштите животне средине, представник швајцарске канцеларија за развој и сарадњу у Србији - Амбасада Швајцарске, Габријела Шафрот и Славко Лукић, директор РРА Златибор. Пројекат је реализован у оквиру Програма развоја приватног сектора у југозападној Србији (ПСД) који спроводи Регионална развојна агенција Златибор из Ужица, а финансира швајцарска Влада преко Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Са територије општине Чајетина 26 младих људи добило је средства за ове намене.

Пројекат Подршка сиромашнима да почну са производњом малина –нова шанса за запослење 347 младих људи успешно је реализован, поручено је са јучерашњег скупа из Пожеге. Габријела Шафрот, представник швајцарске канцеларије за развој и сарадњу са Србијом, рекла је да је Србија лидер у производњи малине и заузима прво место по извозу овог воћа у целом свету. Она је додала да је ово веома важна помоћ младим људима да отпочну споствени бизнис и тако обезбеде себи сигуран извор прихода. Жељко Радошевић, државни секретар у министарству пољопривреде, истакао је да Србија има све предуслове да задржи ову лидерску позицију, да је потребно да производња малине остане стабилна и да малинари могу да планирају приходе од производње.

RRA malina 26.11[(000663)02-12-05]"Са задовољством могу да истакнем да је Србија ове године произвела и извезла највећу количину малине у последњих 25 година. Очекивања су да ћемо ко краја године извести на најзахтевнија тржишта више од 100.00 тона малине, што значи да ће вредност извезене српске малине превазићи 250 милиона еура", истакао је Радошевић.

Кроз овај пројекат, производњом малине почело је да се бави 347 незапослених младих људи из Западне Србије, који су засадили малину захваљујући добијеним засадима, а услов је био да парцела буде минимум 15 ари.

"Добили смо прве значајне резултате у сектору малинарства. Са 5 хладњачара, заједно смо успели да упослимо око 350 младих људи, који су на преко 70 хектара засадили малину. На овај начин ћемо значајно повећати производњу малине у Западној Србији, младим људимо ћемо дати шанску да остваре приходе за себе и да буду стратешки кооперанти хладњачарима", рекао је Дарко Ђуровић, представник РРА Златибор.

RRA malina 26.11[(002403)02-13-06]

У поменути пројекат укључено је и 5 хладњачари, који су потписали уговор о сарадњи. Подршка коју хладњаче пружају незапосленим лицима у новом пословном моделу огледа се у обезбеђивању свог репроматеријала који је неопходан једном газдинству да крене са производњом малине . Потенцијални произвођачи малина овакав зајам враћају хладњачама кроз род малина у наредне две године.

Процена је да ће нови малинари годишње зарађивати више од милион еура, док ће и профит хладњача порасти. Сваки почетник ће на годишњем нивоу зарађивати око 4.ооо швајцараца. Са територије општине Чајетина 26 младих људи добило је средства за ове намене.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs