Спортске игре младих: Познати путници у Београд у екипним спортовима

Такмичењима у екипним спортовима употпуњен је овогодишњи програм Спортских игара младих у Чајетини и на Златибору, а до победа и пласмана на државно финале у Београд стигле су екипе Kомплет лепиња из Чајетине у фудбалу, Ере с онога света из Ужица у баскету, Тара из Бајине Баште у одбојци и екипа одељења IV1 из ОШ "Димитрије Туцовић" Чајетина у игри између две ватре. Свечано отварање и сва надметања осим фудбала  измештена су у дворану Спортског центра Чајетина, због кише.

Пре почетка такмичења одржано је занимљиво отварање са традиционалним паљењем пламена Спортских игара младих. Организатори су се захвалили општини Чајетина, Спортском савезу Чајетина и Спортском центру Чајетина за сарадњу и партнерство у организацији најмасовније спортске манифестације за децу основних школа у Европи. Заклетву пријатељства у име свих спортиста положила је Јована Аћимовић, која је остварила победу у шаху, пре 12 дана када су на програму били индивидуални спортови:

"У име свих такмичара, обећавам да ћемо учествовати у Спортским играма младих поштујући спортска начела и правила спортске игре. У истинском спортском духу кроз славу пријатељства, толеранције, фер плеја, спорта... Борићемо се да победи другарство!"

У фудбалу је улогу фаворита оправдала екипа Комплет лепиња, која је тријумфовала и прошле године. Чланови пионирске селекције ФК Златибор остварили су три победе на турниру и освојили прво место. У финалу су савладали екипу Дриблери ноћи из Чајетине, док је треће место освојила Бајина Башта. За победничку екипу играли су: Огњен Радишић, Борис Вукомановић, Вук Луковић, Сава Јеремић, Милош Браловић, Алекса Марјановић, Лука Младеновић, Марко Лечић, Вељко Гордић.

Турнир у уличној кошарци окупио је 10 екипа, а као далеко најбоље су се показале екипе из Ужица. Након интересантних баскеташких окршаја дечака од девет до 15 година, до трећег места стигла је екипа Четири џедаја из Прибоја, док је у ужичком финалу између клупских другова екипа Ере с онога света победила екипу Врелаши резултатом 11:5,  те су до првог места стигли Михајило Дабић, Вук Василијевић, Богдан Миловановић и Матија Којадиновић, а водио их је тренер Драган Панић.

У одбојци, у којој су се надметале само девојчице, надмоћне су биле екипе из Бајине Баште које су освојиле прва два места. Победа и пласман у Београд припао је екипи Тара за коју су играле Наташа Мијаиловић, Јелена Петровић, Јана Труфуновић, Јелена Бошковић, Крстина Митровић, Ана Ђерић, Ана Холендер, Кристина Божић, Ана Ракић, Милица Јанковић, Иконија Ковачевић, Слађана Митровић. Домаће екипе из Чајетине заузеле су треће и четврто место.

Традиционално једно од најзанимљивијих такмичења на СИМ је између две ватре у којима су право учешћа имали школарци 2009. годишта и млађи, у мешовитим екипама. До победе после велике борбе стигло је одељење IV1 група А ОШ "Димитрије Туцовић" из Чајетине за коју су играли Ђорђе Грујовић, Марко Милићевић, Новак Ђуровић, Вук Младеновић, Милан Радибратовић, Лара Веланац, Софија Спасенић, Андријана Љубојевић, Огњен Рајовић, са учитељицом Анком Џамбасовић.

Овогодишње СИМ у Чајетини испратила су и позната спортска лица, па је селекторка женске кошаркашке репрезентације Марина Маљковић доделила дипломе најбољима у уличној кошарци. Турнир у фудбалу који је одржан у новом парку испратио је прослављени фудбалски стручњак Милован Рајевац.

Да подсетимо, Спортске игре младих су такмичење за основце која се већ седам година, а три узастопне у општини Чајетина, одржавају у градовима бивше Југославије. Након оваквих турнира широм Србије, победници ће се пласирани на државно финале у Београд, одакле ће најуспешнији такмичари изборити пут у Сплит на регионално финале такмичења које подржавају бројни позанти спортисти попут Немање Матића, Луке Модрића, Предрага Мијатовића...