Спортови за децу у Чајетини (видео)

Деца и спорт

Школска година је у току, деца мање времена проводе напољу, али у општини Чајетина постоји неколико спортова које могу да тренирају и остану физички активна. Колективни и базични спортови прилагођени су и деци свих узраста, а тренинзи се одржавају на Златибору и у Чајетини.

У зимским месецима смањено је време које деца проводе напољу, а важно је да остану у покрету. Најмлађима су на располагању и базични индивидуални спортови, али и тимски.

Фудбалски клуб Чајетина се профилисао са школом фудбала и кроз рад са најмлађима који су стасавали у тамичењима пионирских категорија. У подмлатку чајетинског клуба тренутно је око 100 чланова између 2012. и 2017. годишта. Тренинге воде Оливер Лазаревић и Дарко Видић, а упис је отворен током целе године. Прве кораке у најпопуларнијем спорту на свету деца могу направити у школи фудбала српсколигаша Златибора, где као тренери раде Срђан Стојановић, Александар Његуш, Бранко Новаковић и легендарни Радул Симић.

Кошаркашки Клуб Златибор у ери својих највећих успеха наставља са традицијом школе кошарке за децу чији су узори играчи првог тима. У једном од најпопуларнијих спортова децу основама учи Душко Пантовић легенда КК Златибор, а пионирску и кадетску селекцију воде Петар Кутлешић и Александар Павловић.

Тренинзи каратеа, базичног борилачког спорта, одржавају се у сали у оквиру Туристичко рекреативног центра Златибор, а води их Слађана Вуловић која има вишегодишње искуство и успехе са такмичења. Са каратеом могу почети деца узраста од четири године, а тренинзи се одржавају два пута недељно.

Са тренинзима смучања, које можемо назвати базичним зимским спортом, у смучарским клубовима Златибор и Звезда може се почети од шесте године. У овом спорту који је изнедрио многе репрезентативце са Златибора тренинзи се не одржавају само када има снега, већ уз посебну опрему и у топлијим месецима. Деца школског узраста могу се уписати и у сноуборд клуб који води Марко Кутлешић.

Професори физичког васпитања Емилија Ћуповић и Иван Матевски у Чајетини су покренули школицу спорта намењену деци предшколског узраста где малишани уче основе моторике и добијају увод у спорт, а тренинзи су у сали школе "Димитрије Туцовић“ у Чајетини. Исти тренери воде и школу пливања која се за три узрасне групе одвија на базену хотела Конак.

Одбојкашки клуб Златибор је једини женски спортски колектив у општини. Окосницу успешног првог тима чине управо играчице које су поникле у Златиборовој школи, а са девојчицама ради трофејна Снежана Томић која је и помоћник у првом тиму. Најмлађе такмичарске селекције воде Тијана Аврамовић и Далибор Љубојевић. Девојчицама је намењена и ритмичка гимнастика у оквиру клуба Звездице где као тренери раде искусни Олга и Павле Стефановић, а тренинзи су смештени у ТРК Златибор.