Школе стремне за почетак нове школске године

Почиње нова школска година

За 65.000 првака и 760.000 осталих ученика основних и средњих школа у Србији данас почиње нова школска годинa. Први дан у школи, према ранијим најавама неће бити наставе, већ ће бити посвећен безбедности и разговорима о неговању вредности, солидарности, међусобног поштовања. 
Ресорно министарство  школама је упутило смернице за организацију и реализацију образовно-васпитног рада са ученицима, због трагедије која се у мају догодила у школи „Владислав Рибникар“ у Београду.
Уведен је нови изборни предмет – „Врлине и вредности као животни компас“ који би требало да се на активан начин бави животним вредностима и људским врлинама и који ће наставнику давати слободу да сам одређује теме разговора.
Најављено је веће присуство како школских полицајаца, тако и полицајаца који ће патролирати око школа, и да ће свака школа имати педагога или психолога.
Ауто-мото савез Србије апеловао је на возаче да буду крајње пажљиви и стрпљиви у зонама школа, како би најмлађи учесници безбедно стигли до својих одредишта.
Према школском календару који је објавило Министарство просвете први мини-распуст је од 8. до 12. новембра поводом Дана Примирја у Првоом светском рату, а  зимски распуст је од 29. децембра до 21. јануара.
Други мини-распуст планиран је и од 15. до 18. фебруара поводом Дана државности Србије, а пролећни распуст од 27. априла до 6. маја.
Крај школске године за ђаке који завршавају основне и средње школе биће 31. маја 2024, 14. јуна школу ће завршити остали основци, а 21. јуна средњошколци.