"Сирогојно компани" успешна и у 2020. години (видео)

сирогојно компани

"Сирогојно компани" и у овако отежаним условима због КОВИДА 19 ради несмањеним капацитетом.  Годишње пласира око 20.000 тона разних врста замрзнутог воћа и поврћа на тржиште 46 земаља, пре свега у западну Европу, али и у Америку, Канаду, Аустралију, Јапан . Свој посао проширује са Сирогојна и Рупељева на Бајину Башту, а почетком 2021. отвориће званично и нови погон за лиофилизацију воћа.

Фирма "Сирогојно компани" послује већ 30 година у области продаје замрзнутог  воћа и поврћа, постижући вцелики успех пре свега на светском тржишту. Тренутно  има  око две хиљаде коопераната углавном са подручја Западне Србије и 176 запослених.

"Сирогојно компани је највећа фирма у Чајетини и највећи извозник у Чајетини. Неких 70 или 80 посто извоза целокупне  општине Чајетина припада "Сирогојну компани" . Дакле, без обзира  на проблеме који настају у пословању, без обзира на тешкоће које се јављају у току пословања, не можемо да будемо незадовољни. Од  једне мале фирме постали смо једна од  највећих извозника замрзнутог воћа у Србији. Мислим  да смо успели  да поставимо одређене принципе и одређена правила у овој бранши  и код коопераната, и код  купаца, и код наших запослених; дакле, да се издвојимо и будемо препознатљиви са тим што радимо", рекао је за "Златибор прес"  власник "Сирогојно компаније", Раде Љубојевић .

Годишње "Сирогојно компани" пласира око 20.000 тона разних врста замрзнутог воћа и поврћа на тржиште 46 земаља Европе,  Америке, Канаде, Аустралије, Јапана. Овај успех постигнут је, наглашава Љубојевић, не захваљујући једном човеку, већ тиму стручњака који воде рачуна о томе да се испоштују  високи захтеви светског тржишта о квалитету и безбедности производа.

"Ми имамо групу произвођача који су у Глобал  гап стандарду, који имају тај сертификат и испуњавају све његове захтеве. Међутим, ми смо и код осталих произвођача спровели наше принципе, а то су пре свега правилна примена пестицида,  вођење дневника о  поступку примене ђубрива и пестицида, вођењу хигијене у берби како би добили здравствено безбедан производ и да би смо могли да испунимо све наше стандарде", објашњава Сандра Томоњић, инжињер пољопривреде у "Сирогојно компанији".

Годинама уназад Компанија је радила микробиолошка, хемијска и вирусолошка испитивања  у екстерним лабораторијама, али је отварањем интерне лабораторије у прошлој години створила могућност много већег броја анализа. Гледајући увек унапред, у децембру прошле године најавили су још једну новину - отварање погона за лиофилизацију воћа. Због корона вируса радови на погону су пролонгирани, али ће се са овим процесом сушења воћа стартовати већ у јануару, каже Љубојевић.

"Постоје и други погони лиофилизација у Србији, али по специфичном начину сушења и по тој посебној методи  по којој радимо смо за сада један једини погон у Европи. Квалитет тог воћа које ми сушимо издваја се од других по томе што комплетан укус воћа остаје у том сушеном воћу", наглашава Љубојевић.

"Сирогојно компанија" се припрема за нову сезону 2021. године и од 1. децембра креће са потписивањем уговора са својим произвођачима. Такође ће проширити територију откупа прикључујући Кмпанији и произвођаче воћа са територије Бајине Баште.

  https://www.youtube.com/watch?v=RU2rs8ir9ck

Мирјана Ранковић Луковић