Сезона респираторних инфекција - како заштитити и ојачати имуни систем? (видео)

др Гордана Бојовић

Пре и после нове године, у Дому здравља Чајетинa, изузетно је повећан број пацијената са  респираторним инфекцијама. Готово свакодневно у овој служби обављало се између 70 и 80 прегледа.

Сезона је респираторних инфекција  и све је већи број пацијената који се у здравствене установе јављају са сиптомима повишене телесне температуре, грознице, кашља, болова у мишићима, главобоље. И код одраслих и код деце су исти симптоми, а када је неопходно да пацијент потражити помоћ од лекара, рекла нам је, докторка ,Гордана Бојовић. 

"Препоручујемо да се сачека дан, два, како би се развили симптоми и цела клиничка слика да би смо ми на основу ње одредили врсту лекова и дали симптоматиску или антибиотску терапију. У првих два дана никако се не може развити сва симптоматологија, а компликације које можемо очекивати се развијају након три до четири дана".

Најчешће компликације респираторних вирусних инфекција  су акутни бронхитиси, упала плућа, јака упала средњех уха, упала синуса.  Наша саговорница каже да вирусне инфекције треба лечити витамнском терапијом, и овом приликом истакла је како и на који начин да сачувамо и ојачамо имуни систем.

"Ја сам увек за то да прво подстакнемо све наше природне имуне системе, да не потежемо тако лако за лековима. Исхраном много тога можемо да урадимо за себе и наш имунитет,  како пре инфекције, тако и у току инфекције. Поливитамнска терапија је важна, што више витамина C, лимунаде, цеђене поморанџе, уносити што више влакана кроз исхрану, то су ствари са којима можемо да подстакнемо имунитет".

Најзначаније превентивне мере како би се спречила појава и напредовање инфекција су: редовно проветравање просторије, одржавање хигијене, како личне, тако и у кући. Након две и по године борбе са ковидом 19, број ковид пацијената на територији општине Чајетина се знатно смањио.    

"Ове недеље нам нико није био позитиван у ковид амбуланти, све су класичне респираторне инфекције и грипозна стања. Ковид пацијенти који су долазили протеклих недеља имали су јако благу клиничку слику и без компликација".