„Шетња за здравље“ као превенција и едукација

g

„Шта ћете данас урадити за своје здравље?“, уједно је слоган и порука „Шетње за здравље“ која је одржана на међустаници поводом маја месеца здравља на Голд гондоли у сарадњи са ужичким Саветовалиштем „Јефимија“. Избалансирана исхрана, физичка активност и ментално здравље биле су главне теме овог догађаја на коме су учеснице усвојиле корисне информације и савете за лепши и квалитетнији живот. Шетњу је водила Светлана Благојевић, водич програма Златиброске шетње.

Промоција здравих стилова живота је постала саставни део пословања ЈП „Голд гондола Златибор“ чија траса је иделна локација за рекреацију и опоравак. Учесници су прошетали у дужини од око 3 километра, поред Рибничког језера, уживајући у несвакидашњем планинском пејзажу и дружењу.

„Ми се трудимо да током целе године подижемо свест о важности здравља, боравка у природи и међусобне сарадње и партнерства и свега онога што често заборавимо или узимамо здраво за готово. Наше је задовољство што имамо прилику да будемо организатори спајања група свих генерација и удружења из различитих области. Кроз ову акцију желимо да унапреидмо свест о менталном и физичком здрављу, као и да водимо рачуна о превентиви која је много важна. Битно је да будемо свесвни да смо у прилици да спречимо настанак болести на време. Ово је само једна у низу активнсоти у овој години и у нашој даљој зајендичкој сарадњи.“, поручила је директорка ЈП „Голд гондола Златибор“ Бојана Божанић.

Шетња је једноставна физичка активност са бројним благотворним ефектима на здравље, а могу је практиковати све генерације сходно свом темпу. Они који се придруже шетњи уживају у читавом низу погодности укључујући повећану кондицију, побољшано расположење и повећану друштвену интеракцију са другим људима и локалном околином. Учешће је бесплатно и не захтева посебну опрему, што га чини идеалним начином за свакодневну активност.

„Захваљујем се Голд гондоли са којом већ трећу годину сарађујемо, радимо на превентиви и заједничким задацима на унапређењу здравља жена. Данас смо уживале у рекреативној шетњи до Рибничког језера, а после тога смо имале вежбе истезања, добиле смо савете за здравље и о исхране и поделиле смо сазнања о менталном здрављу.“, рекла је председница ужичког Саветовалишта за жене са инвалидитетом оболеле од рака дојке „Јефимија“ Славица Симић.

Шетњи за здравље су се придружула ученици из Угоститељско-туристичке школе из Чајетине којима је пдоељен едукативни материјал како би њихове мајке у право време оду на превентивни преглед.