Сабор ловаца Србије на Златибору од 24. до 26. фебруара (видео)

Сабор ловаца

Традиционални Сабор ловаца одржаће се 41. пут на Златибору од 24. до 26. фебруара  потврђено је на седници скупштине Ловачког удружења Златибор, које је организатор манифестације. У програму Сабора на којем се обележава 120 година златиборског ловства и 40 година од покретања хајке су свечана вечера, традиционални садржаји и централни догађај лов на вука. 

Овогодишњи Сабор ловаца одржаће се у пуном сјају са традиционалном ловачком забавом и свечаним отварањем које је изостало у претходне две године због коронавируса. На 41. Сабору отварање ће се одржати у петак 24. фебруара у ивент центру Пјевић када ће бити уручене награде, захвалнице, уз томболу за учеснике са вредним робним наградама међу којима су и ловачке пушке. На свечаности ће бити приказан и документарни филм о 120 постојања удружења у продукцији Културног центра Чајетина. 

„Покушаћемо да све обележимо пригодном свечаном вечером. Имаћемо доста званица, значајних гостију из наше земље и иностранства, из сфере ловства, људи који су нама значајно помогли када смо били у великој кризи. Сад смо, хвала Богу, у могућности да то лепо организујемо,“ 

каже Миле Пантовић, председник Скупштине ЛУ Златибор. Другог дана, по традицији, ће бити одржана пуцачка такмичења на стрелишту Зова, уз послужење под шатором и печење вола. За недељу, завршини дан ће бити организован централни догађај, хајка на вука. Чланови Скупштине разговарали су и о терену на којем ће се лов спровести. 

„Вука има, немамо га пуно у ловишту, али има неколико који нам праве штете на тек усељеној јеленској дивљачи. Морамо покушати да то елиминишемо,“  

каже Пантовић. Организатори Сабора су ЛУ Златибор, општина Чајетина, Културни центар Чајетина, Туристичка организација Златибор уз покровитељство Ловачког савеза Србије, Министарства пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, предузећа Први Партизан и спонзора. 

На седници Скупштине усвојени су и записник са претходног заседања из априла 2022. и буџет, а усвојена је и одлука о дизању цене чланарине која ће износити 12 хиљада динара. Заказана је и изборна седница за 18. март те је отпочет процес за избор новог руководства Ловачког удружења јер се досадашњи председник Милован Кнежевић неће кандидовати за нови мандат после осам година.

ПРОГРАМ 41. САБОРА:

Петак, 24. фебруар: 

17:00 Отварање Сабора Пјевић ивент центар Сушица б.б.

Прослава јубилеја 120 година постојања ЛУ "Златибор" (културно уметнички програм, свечана вечера и ловачка лутрија)

Субота, 25. фебруар:

09:00 Стрелиште Зова - пријава учесника у стрељачким дисциплинама

10:00 Такмичење у стрељачким дисциплинама

- покретна мета (силуета вука)

- непокретна мета (силуета срндаћа)

- глинени голубови (дисциплина трап)

- непокретна кружна мета 200м

- непокретна кружна мета 300м

10:00 Пријава учесника за такмичење у кувању ловачких котлића 

16:00 Проглашење победника и додела пехара и награда 

Традиционално печење вола уз пригодан уметнички програм 

Недеља, 26. фебруар: 

07:00 Збор учесника лова на вука - плато испред ловачког дома (стрелиште Зова)

14:00 Повратак из лова и заједнички ручак

- Испраћај гостију