Ружић: Намера да не буде изгубљен ни дан наставе а камоли година!

 Министар просвете Бранко Ружић изјавио је данас да је намера да не буде изгубљен ниједан дан образовног процеса, а камоли година.

"Ово је ствар од нациналног интереса и не смемо изгубити ниједну генерацију иако су околности овакве. Очекујемо да до завршетка распуста и доласка вакцине победимо корону и да друго полугодиште наставимо у редовнијем маниру са наставним процесом", рекао је Ружић за телевизију Прва.

Ружић је, говорећи о оболелима у школама, рекао да бројке нису забрињавајуће, као и да је образовни систем показао сву виталност.

Према његовим речима, школе нису место где долази до претеране трансмисије вируса, али да је због опште ситуације влада донела уредбу да се ученици старијих разреда основних школа и ученици средњих школа пребаце на онлајне наставу.

"Садржаји се снимају по месец дана унапред за онлајне наставу и ту нема проблема. Министарство просвете је приправно и спремно да се сваког дана пребацимо на модел онлајне наставе,као што је било и у време ванредног стања", рекао је Ружић.

Упитан да ли ће се и ученици нижих разреда пребацити на ту врсту наставе, он је рекао да се води рачуна о томе шта кажу здравствени радници, као и да вирус није такав да остаје у тој популацији.

"Чак се говори и да није преносив и да не угрожава интегритет деце млађе од 12 година. Уверен сам и да ће и влада урадити све да се што пре набаве вакцине и да ћемо у јануару ући у фазу санирања проблема", рекао је Ружић.

Ружић је најавио да ће данас школским управама бити упућена конкретна упутства којима ће бити дефинисане и оне ситуације када и уколико дође до потребе да ђаци поправе неку оцену, то ураде и у непосредном контакту у школама. Ружић је јуче у Скупштини Србије рекао да процес стицања знања због преласка на онлајн наставу неће бити угрожен.

"Подсетићу вас да је и пре почетка школске године остављена могућност родитељима да се определе да ли желе да њихова деца похађају наставу на даљину или на конвенционалан начин, " рекао је Ружић. Подсетио је да ће распуст трајати од 21. децембра до 15. јануара, а да ће се настава за ученике до тада одвијати онлајн.

(Курир.рс/Тањуг)