Руски космонаути у посети Златибору

На Златибору тренутно борави руски космонаут Сергеј Куд-Сверчков, његова колегиница Анастасја Степанова, као и Аљона Кузменко, председница хуманитарне организације „Унитy" са сарадницама. Сергеј Куд-Сверчков провео је 185 дана на Међународној свемирској станици са које се вратио 17. априла, а Србија је прва земља коју посећује након боравка у свемиру. Анастасиа Степанова је истраживач Института за биомедицинска истраживања руске Академије наука која се активно припрема за пут на Марс.

Ову, прву посету активног руског космонаута Србији после 52 године Пошта Србије организовала је како би испунила жељу деци оболелој од канцера. Малишани из Србије су у организацији Фондације „Заједно за младе - проф. др Даница Грујичић", као аутори 34 ликовна рада, учествовали у међународном програму Државне корпорације Руске Федерације за космичке активности „Роскосмос" и руске хуманитарне организације „Јединство" (енг. Унитy) која пружа психолошку подршку онколошким болесницима. НЈихове снове преточене у свемирско одело, руски космонаути су однели на Међународну свемирску станицу.

Гости из Русије су уживали у вожњи Голд гондолом, као и у посети најпосећенијег спелеолошког објекта Србије, Стопића пећини. Том приликом импресионирани су златиборским пејзажима, као и гостопримством којим су дочекани.