Регионални челенџ фонд – финансијску подршку добиле и школе у Ужицу, Чајетини и Свилајнцу

лого

Једанаест нових пројеката стручног образовања и обуке из Србије данас је добило писмо о намери финансијске подршке у трећем позиву, Регионалног челенџ фонда у износу од 4,7 милиона евра за куповину савремене школске опреме и адаптацију и опремање радионица. Међу добитницима трећег позива Регионалног челенџ фонда су Школа за дизајн текстила и коже из Новог Пазара, Угоститељско-туристичка школа из Чајетине, Средња школа „Свилајнац“ и Техничка школа Ужице.

Директорка Канцеларије за дуално образовање и Национални оквир квалификација Габријела Грујић истакла је да је на конкурсу учествовало 45 школа.

„Регионални челенџ фонд је снажна подршка образовању и свим младима у систему дуалног образовања, средњег, али и високог образовања“, рекла је Грујић захваливши се немачкој и швајцарској Влади на подршци у реализацији пројекта.

Како је навела, пројекат је важан како млади не би имали само теоретска већ и практична знања.

„Ми отварамо врата компанија и дајемо им могућност да уче на савременим машинама у тренинг центрима“, истакла је Грујић.

Директорка Пословне академије ПКС и руководитељка Центра за дуално образовање и образовне политике Мирјана Ковачевић навела је да је циљ пројекта јачање сарадње образовних установа и привреде.

„Радују нас успешни резултати након три јавна позива. Када је Србија у питању, имали смо 27 пројеката са више од 130 партнерских предузећа, и то не само на нивоу средњег стручног образовања већ и у образовању одраслих“, казала је Ковачевић.

Више од 70 компанија које су се укључиле у пројекат, према њеним речима, припадају сектору малих и средњих предузећа.

„Компаније долазе из сектора важних за српску привреду, као што су машинска индустрија, обрада метала, пољопривреда, угоститељство, информационе технологије“, рекла је Ковачевић.

Амбасадорка Немачке Анка Конрад изразила је задовољство што је Немачка у прилици да подржи Србију у инвестирању у стручно образовање и обуку.

„Наша заједничка иницијатива бави се важном споном између школа и компанија – усклађивањем понуда школе са потребама компанија, што је могуће само ако се школе и компаније договоре око садржаја обуке“, поручила је Конрад.

Она је нагласила да је прошлог месеца Медицинском факултету у Новом Саду уручена савремена технологија за обуку студената у износу близу 200.000 евра.

„То је било могуће кроз сарадњу са компанијама Хемофарм, Царномед и Михајловић Аналyтицс и то је важан допринос снабдевању Србије лековима и јачању капацитета у области истраживања и иновација“, закључила је амбасадорка.

Амбасадор Швајцарске Урс Шмид навео је да у Швајцарској 70 одсто младих бира овакав образовни пут.

„То је један од кључних конкурентности наше привреде“, истакао је Шмид.

Очекује се да Регионални челенџ фонд на јесен отвори нови позив за грантове на који ће бити позване све институције стручног образовања у Србији у партнерству са компанијама.

Регионални челенџ фонд поспешује релевантност стручног образовања и обуке на тржишту рада финансирањем улагања у опрему и инфраструктуру образовних установа, које тесно сарађују са компанијама на јачању стручног и дуалног образовања, а кроз процес јавног надметања.

Извор: ГЗС/Тањуг