Регионална манифестација: Пети Салон вина, Хотел Мона Златибор

Хотел Златибор МОНА у сарадњи са Регионалном развојном агенцијом Златибор, а уз подршку Сталне радне групе за регионални рурални развој (СWГ) у југоисточној Европи у оквиру пројекта „Регионална сарадња и умрежавање у области пољопривреде, руралног и економског развоја прекограничних подручја” финансиран од стране Евроспке Уније, организује Салон вина који ће се одржати 4. августа у просторијама хотела на Златибору. У оквиру петог салона, своју понуду ће презентовати домаћи и регионални произвођачи вина, локални произвођачи ракија, али и мали традиционални произвођачи хране из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Такође, биће одржана предавања и едукативне радионице на којима ће учесници имати прилику да дегустирају предивна јела која кувари хотела Мона припремају управо од намирница тих малих призводјача укомпонованих са винима и ракијама. Радионице ће водити колеге из Удружења сомелијера Златиборског округа, затим Удружења сомелијера Србије и оснивачи блога Ракија углавном. Циљ салона је да приближи домаће произвођаче вина и ракије и мале произвођаце традиционалних производа угоститељима Златибора и региона, али и гостима који ће моћи да дегустирају производе на лицу места. У оквиру салона, биће отворене изложбе у сарадњи са библиотеком Љубиша Р. Ђенић из Чајетине и Међународном колонијом уметничке керамике из Злакусе.

Неколико година у назад, Хотел Златибор МОНА је препознала значај укључивања локалних добављача у понуду хотела као битан елемент локалног одрживог развоја, али и јединствене понуде. Сам концепт, у свету познат као Slow Food концепт (неговање производње традиционалних намирница и јела, упаковано на модеран начин) јесте правац у којем Хотел Мона жели да се гастрономска понуда хотела и понуда Златибора развија. Први пројекат са оваквим концептом је Планински доручак реализован од стране Регионалне развојне агенције Златибор и финансиран од стране УСАИД-а. У предстојећем периоду, план је оснивања тзв. Златиборске Convive (локаланог удружења за развој и неговање производње традиционалних намирница и јела) која треба додатно да афирмише овај значајан концепт и тиме помогне локланим произвођачима у пласману својих производа како на локалном, тако и на регионалном и међународном нивоу.