Реализација буџета општине Чајетина у овој години за 30% већа од претходних

"Захваљујући добрим плановима, програмима и одлукама, и ове године буџет општине Чајетина се пуни предвиђеном динамиком и сигурно ће за 20 до 30 посто релизација бити боља у односу на претходне године", тврди председник општине Чајетина, Милан Стаматовић и додаје да је ово прави показатељ да наша општина има стабилне изворе финансирања и да има добру перспективу.

Стаматовић додаје да су добрим делом планиране инвестиције и одрађене, а остаје још да се реализије један тендер, који је крајем године расписан за локалну инфраструктуру, а односи се на асфсалтирање сеоских путних праваца. Део послова из овог тендера биће пренет и у наредну годину, а до краје ове, креће се и са првим уплатама за извођење радова на изградњи гондоле, тако да све инвестицвии је које су планире у овој години, или су започете или ће се реализовати у 2016. и 2017. години, истиче Стаматовић.

"Ту мислим на постројња за пречишћавање оптадних вода. Није био промлем у нама, већ у локацијама на којима се налазе ова капитална постројења и објкети. У наредној години ћемо те имовинске односе решити и изменити ове локације које су грешком унете у План генералне регулације. У 2016. ћемо наставити како смо и започели - реализоваћемо капиталне инвестиције, а да не угрозиомо ни једну од битних мањих инвестиција које се односе на сеске месне заједнице", каже Стаматовић.

Буџет за 2016. биће на нивоу прошлогодишњег буџета, твдри Стаматовић и додаје да је то сигурно, јер ће се у њему наћи све капиталне инвестиције за које су планирана срества, а највећи део средстава за радове на годноли биће уплаћен наредне године, када се и очекује реализација ове инвестиције.

"Наравно, Закон о озакоњењу објеката, ако буде у примении овакав какав је усвојен, сигурно ће нам правити проблеме и утицаће на реализацију прихода по основу накнаде за уређење грађевинског земљишта. Већ сам рекао да ми нећемо учествовати у озакоњењу ове пљачке и општина Чајетина неће сигурно имати повлашћен статус за оне који су бесправно градили комерцијалне објекте за тржиште, а ради се о апартманима, тако да ћемо истрајати у томе и наћи ћемо начин да доскочимо овим инвеститорима који и даље желе да бесправно граде. А желим да похвалим и оне инвеститоре који знају шта значи овакав закон, донет директно против њих. Јер, уочи саме најаве да ће овакав закон бити усвојен, наши поштени инвеститори, који данас граде на Златибору, измирили су уредно своје обавезе што се тиче накнаде за уређење грађевинског земљишта, а могли су чекати доношење закона и платити много мање. Али, знају они да је ово једна невиђена превара и зато су своје обавезе измирили по старом закону. Све ће се ово њима вишеструко вратити када се овај закон обори и када се врати у легалне оквире. Брзо ће се видети да овај закон неће имати онакве ефекте, како то очекују и они који су га предложили", истиче Стаматовић.

Када је у питању продаја локације на месту садашње аутобуске станице, председник општине Чајетина каже да се већ зна да је кошаркаш Пековић конкурисао и за годину дана сигурно ће кренути са градњом, док се локација пијаце враћа на дораду, како би се смањила величина парцеле, тако да ће тендер за њу бити накнадно спроведен.

"Немамо никаквих проблема када је у питању продаја грађевинског земљишта и инвестирање, тако да у наредној години очекујемо велики број и наших и иностраних инвеститора, који желе да граде на Златибору, који већ прераста у монденско место, које је најпосећеније у Србији и тај статус ћемо задржати и у наредном периоду, каже Стаматовић.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs