Раст броја оболеле деце од респираторних инфекција (видео)

У Служби педијатрије Дома здравља Чајетина последњих дана нагло је дошло до повећања  броја оболелих са знацима акутних респираторних инфекција, што потврђује податак да се у ову установу дневно јављало и по 60оро деце, најчешће предшколског ураста, као и малишани од две до четири године.

https://www.youtube.com/watch?v=_xiberU28LI&feature=youtu.be

Први симптоми респираторних инфекција који се јављају код деце су повишена температура која траје и до седам дана, цурење носа, кашаљ, главобоља, малаксалост и губитак апетита. Kaрактеристично је да након три четири дана дође до привременог побољшања а затим поновни скок температуре преко 39 степени у наредна два дана.

"Деца су углавном добро. Када се скине температура они су живахни и имају жељу за храном. Доста њих кашље, одређен проценат је и повратио и имао јендом неку ређу столицу. Углавном су доброг општег стања само се треба наоружати стрпљењем, скидати температуру када је висока, дати доста течности и наравно, уколико дуго траје јавити се код нас на преглед", каже др Биљана Пантовић Вучинић, педијатар.

Пошто се углавном ради о респираторним вирусним инфекцијама чији узроци се не могу уклонити антибиотицима, лекари најчешће родитељима дају савете како да поступају са децом.

"Треба избегавати боравак у затвореним просторијама. Деца су сада на жалост у колективима, и школе и вртићи су пуни, тако да је то најчешћи начин преноса. Такође, време је слава и прослава, и ако можете избегавајте боравак у просторијама са доста људи, редовно проветравајте просторије, одржавајте тоалету носа, уносите доста витамина, течности и то је оно што можете да урадите за своје дете да се не разболи", додаје др Пантовић Вучинић.

Децу не можемо држати под стакленим звоном, али превентивним мерама можемо спречити настанак инфекције. Поступци који могу допринети побољшању имунитета малишана су : исхрана богата витаминима А, Ц, и Е који су снажни антиоксиданси. Најбољи извор витамина су свеже воће и поврће. Такође у исхрани се могу користити пробиотици и мултивитамински сирупи.

Данка Миловановић