Радован Стојановић међу највећим произвођачима млека на Златибору

Радован Стојановић из Даутовца један је од највећих произвођача млека на територији општине Чајетина. У последњих шест година млеко предаје млекари Спасојевић, а од следећег месеца вероватно ће га предавати новоизграђеној мелекари у Кривој Реци, која ће радото под окриљем Златиборског Еко аграра.

Радован Стојановић у својој штали има око 60 грла крупне стоке - од тога је тренутно око 30 крава музара, 15 бикова у тову, десетак јуница и остало су телад. Дневно произвде 300 литара млека, које предаје млекари Спесојевић. Са сарадњом са овом фирмом каже да је задовољан, иако је цена млека са 40 динара  спала за око 4 динара.

rale "Увек се мора наћи неки начин да се заради, колика год да је та цена млека. Некад се укопите са ценом,  некад  не, а све зависи од количине. Ја се бавим и товом бикова, па једно друго то попуни. Кад продате, на прмер, 10 бикова, 5 крава и произведете до 100.000 литара млека годишње, онда од тога можете нешто да направите и да сваке године по мало нешто инвестирате и да од тога живите", каже Радован Стојановић.

Његова породица је трочлана и Радован каже да уз троје радно способних људи, добре објекте и машине, посао, кога има доста, може лепо да се организује - уз нормална рад, али и да остане времена за одмор и изласке. Стојановићи производе и део хране за стоку - сеју силажnи кукуруз и раде травну силажу и сено, док концентровану храну купују. А поред крава, Радован је од ове године кренуо и са садњом лука.

"Ове године сам покушао да нешто још радим, да се "играм" са поврћем, да видим на шта ће изаћи и какав ће бити род. Ако се покаже као добро и ако лук може да успе код нас, наравно да планирам да то проширим, па да се уз сточарство, бавим и производњом поврћа", додаје Радован.

Упитан шта мисли о отварању нове млекаре у Кривој Реци и да ли ће од следећег  месеца прећи код њих, Радован каже:

luk

"По мени, то уопште није лош концепт, а наравно, требаће времена да све то заживи, да се млекара разради. Треба само бити упоран и истрајан и наравно да размишљам о томе да сарађујем са том млекаром", истиче Стојановић.

Подестимо, млекара у Кривој Реци требало би да почне са радом у јуну месецу, а откупљиваће млеко само од произвођача из златиборских села. Тако ће и производи који се буду ту  правили, а то су сир у кајмак, бити географски заштићени, а породаваће се  искључиво по хотелима и ресторанима на територији општине Чајетина.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs

https://www.youtube.com/watch?v=nByx-PvxBTY&feature=youtu.be