ПУ "Радост" Чајетина покренула акцију „Ауто искључи, ноге укључи“

Предшколска установа „Радост“ Чајетина уз помоћ и подршку локалне самоуправе, јавних предузећа и установа са подручја општине Чајетина организовала је акцију „Ауто искључи, ноге укључи“. Циљ акције је да се током манифестације „Деца међу нарцисима“, која се одржава од 15. до 19. маја, промовише важност здравих животних навика са фокусом да се животна средина у којој деца одрастају учини безбедном и еколошки прихватљивом.

У току акције „Ауто искључи, ноге укључи“ планирано је организовање спортских активности са децом и родитељима, контролисање безбедности саобраћаја и поштовање саобраћајних прописа, као и едукација родитеља о значају физичке активности. Циљ акције је да се коришћење аутомобила у ужем центру Чајетине сведе на минимум и да деца до школе или вртића што више пешаче.

„Нисмо узимали у обзир само становиште безбедности, већ хоћемо и да промовишемо здраве стилове живота.   auto akcija 2Предшколска деца знају правила у саобраћају. Знају и одрасли, а ли су нам они фокус, пре свега родитељи као и остали грађани. Они су ти који крше прописе у саобраћају, који угрожавају и безбедност, и здравље и психофизички развој деце. Циљ нам је да кроз позитивне и добре примере покажeмо деци како треба да се понашају“, рекла је Јелена Митрашиновић Брашанац, директорка ПУ „Радост“.

Ово је само једна у низу активности коју Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина спроводи на едукацији и саобраћајном образовању првенствено деце, а у овом случају и родитеља. Према анализама Агенције за безбедност саобраћаја деца и старији од 65 година спадају у најугроженије учеснике у саобраћају.

„Вођени тим анализама и подацима смо врло радо прихватили позив вртића и узели учешће у овој акцији. Надам се да ће она имати позитиван ефекат на родитеље. Очекујемо да ће бити и одбојности према акцији јер није лако променити неке навике. Људи су навикнути да користе аутомобиле, па макар то било и на релацији од куће до продавнице или од куће до посла и школе. Надамо се да ће, што се тиче мештана у Чајетини, акција наићи на добар одзив и да ћемо успети да наше пешачке стазе и тротоаре учинимо доступнијим првенствено деци али и другим становницима pazljivkoЧајетине“, каже саобраћајни инспектор Горан Секулић из Савета за безбедност саобраћаја општине Чајетина.

Позив за учешће и помоћ у реализацији акције Предшколска установа „Радост“ упутила је свим радним организацијама на подручју Општине, у намери да се запосленим скрене пажња и предложи смањење употребе аутомобила и њихово коришћење само када је то неопходно и оправдано. За ову сврху одштампани су едукативни флајери и плакати који ће становнике Чајетине позвати да узму учешће у акцији, како би заједничким снагама учинили да Чајетина постане безбедно место за живот свих учесника у саобраћају.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs