Прве фотографије испод леда Тавничког језера

Репортажа која привлачи пажњу, а тиче се Тавничког језера постала је ових дана виралана на друштвеним мрежама, а забележила ју је екипа "National geographic" минуле зиме. Екипа ронилаца је током два дана посете језеру у селу Негбина доживела јединствено искуство уз сјајне фотографије испод дебелог леда. 

Тим Националне географије био је актер ове адреналинске авантуре. Почетком ове године пут га је одвео у западну Србију, на планину Златибор. Тавничко језеро на обронцима  Муртенице је настало на некадашњем копу рудника магнезита тако што је планински поток почео да га пуни водом. Терен је каменит, па је вода солидне прозирности, а надморска висина је на којој се језеро налази је скоро 1000 метара.

Екипа ронилаца и сниматеља се пробила кроз снег до језера, уз помоћ породице Савковић чија кућа се налази у близини. Дебљина леда била је солидних петнаест центиметара, за роњење носили су сува одела, прслуке са грејачима, лампе и кациге са додатним лампама, те су били потпуно спремни да зароне у језеро оковано ледом. Максимална дубина коју су пронашли била је осам метара, што се и поклопило са информацијама које су претходно имали. Као прва екипа која је заронила под лед језера, под водом су провели око сат времена, а акцију су поновили и сутрадан.

 

"Под водом смо провели око сат времена, а на површину смо донели прве фотографије Тавничког језера у зимским условима. У разговору са мештанима, сазнали смо да смо први рониоци који су заронили под лед Тавничког језера."

Из ове авантуре настале су и прелепе фотографије језера које у последњих неколико година привлачи пажњу туриста на Златибору.

"Иако је спољна температура била испод нуле, хладноћу једноставно нисмо осећали делом због квалитетне опреме, а делом због адреналина и задовољства што смо остварили свој циљ.Имали смо срећу са временом па нам се Златибор приказао у својој раскошној лепоти, прекривен снегом и ледом. Kада томе додамо уживање у врхунској храни и традиционалну гостољубивост становника овог краја, можемо рећи да је ово била авантура коју ћемо памтити и веома радо поновити,"

наводи се у репортажи Националне географије.