Прослављен Савиндан у Сирогојну (видео)

 У ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ у Сирогојну обележена је школска слава Савиндан. У препуној школској сали, у духу светосавља, деца су извела прикладан програм.

У богатом културно-уметничком програму учествовао је део ученика од првог до осмог разреда, где су деца приказала живот Светога Саве и његова путовања. Овом приликом директорка школе Снежана Мићовић захвалила се свим гостима који су својим присуством увеличали ову свечаност, као и родитељима ученика осмог разреда који су, као домаћини, учествовали у организацији свечаности.

„Уважени гости, поштоване колеге, драги родитељи и ученици, добро дошли на свечаност посвећену нашем великом Светитељу Сави. Сваке године 27. јануара ми се подсећамо на лик и дела Светога Саве и оно што је најважније рећи о њему је да је Свети Сава био црквени великодостојник, да је био градитељ, књижевник, законодавац, али је исто тако био чувар наше традиције и уметности. Оно чему је Свети Сава за свога живота највише стремио јесте да служи Богу, али је, исто тако свој народ позивао на служење и народ га је управо волео због тога што је живео онако како је проповедао. Лик и дело Светог Саве свима нама треба да буде узор. Рекла бих нашим ученицима и наставницима, он терба да буде мотив и подстрек за даље учење, напредовање, а оно што желим лично представницима наше локалне самоуправе и привредницима нашег краја јесте да им Свети Сава подари снаге и моћи на будућем путу градитељста, развоја и улагања у наш крај“, изјавила је Снежана Мићовић у поздравном говору.

Месни свештеник, отац Бојан Сујић, обавио је свечани чин освећења и ломљења славског колача. Домаћини славе, заједно са школом су ученици осмог разреда који су, заједно са свештеником преломили колач.

Поводом свечаности, директор предузећа „Сирогојно компани“ Раде Љубојевић је школи доделио на поклон један рачунар који ће у многоме олакшати извођење наставе, а поводом увођења електронског дневника.

Директорка школе посебно се захвалила општини Чајетина на издвојеним финансијским средствима за израду прјеката који се односе на реконструкцију матичне школе у Сирогојну и изградњу фискултурне сале.

„Као и сваке године ово је добра прилика да се окупимо, видимо са нашим просветним радницима, са децом по школама на територији општине Чајетина. Да дамо подршку и да их упутимо на тај светосавски пут и да једноставно задржимо младе на селу, да задржимо ту децу у оваквим срединама као што је село Сирогојно. Овде има перспективе, има будућности и надам се да ћемо уз нове инвестиције, уз доградњу спортске сале овде у Сирогојн и успети да задржимо младе људе, да повећамо број деце и у школи и у дечијем вртићу. То је једина шанса и  будућност и перспектива Србије, а наравно и овако мањих средина као што је општина Чајетина“.

Школа има изузетну сарадњу са Народним позориштем у Ужицу од којих су добили костиме за извођење програма. Ученици су оправдали поверење које су им указали њихови наставници што се видело и по бурним аплаузима гостију, а и родитеља који су присуствовали овој свечаности. Основна школа у Сирогојну прославила је Савиндан у најсвечанијем духу величајућу светитељев лик и његова дела.

https://www.youtube.com/watch?v=h0WVCV-2jUU&feature=youtu.be [Best_Wordpress_Gallery id="89" gal_title="Savindan Sirogojno"]

Аутор: Мирослав Весовић