Промоција прве књиге Ленке Смиљанић (видео)

У сали библиотеке Љубиша Р. Ђенић у Чајетини одржана је промоција књиге "Мењај свет"  Ленке Смиљанић, ученице петог разреда Основне школе "Димитрије Туцовић". Својом поезијом, прозом, брзалицама и мудростима, а највише својом самоувереношћу и непосредношћу која плени, представила се чајетинској публици и на прво слушање освојила  симпатије свих присутних. Гости, учесници промоције, били су рецензенти књиге Тоде Николетић и Мирјана Ранковић Луковић као и Ленкин учитељ Зоран Митрашиновић. Књига је издата од стране библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" која се дуги низ година успешно бави издаваштвом.

https://www.youtube.com/watch?v=1_LHX-ETDJ4

У препуној сали библиотеке у Чајетини и на опште задовољство свих присутних, одржана је промоција прве књиге Ленке Смиљанић под називом "Мењај свет" . Мала Чајетинка  упустила се у свет књижевности и храбрим корацима започела своје путовање. На самом почетку вечери, Ленка је укратко описала шта је покреће на писање и како се одлучила за овај пут. Временом, таленат за писање долазио је до изражаја, речи су саме навирале и с првим наученим словима почело је исписивање првих страница, сада обједињених у првенац ове младе, али не и "мале" књижевнице.

"Пре свега, поносна сам што су људи дошли у оволиком броју и поред овакве ситуације са корона вирусом. Мене највише инспирише моја породица, природа, мој пас, другари, школа, све што ме окружује. Увек сам уместо састава у млађим разредима бирала песме, никад приче, приче су ми се касније приближиле", каже Ленка Смиљанић, аутор књиге "Мењај свет".

Добродошлицу у песничко сазвежђе и своје импресије о књизи и Ленки, изнео је и рецензент књиге Тоде Николетић као и наша завичајна песникиња Мирјана Ранковић Луковић. 

"Ленка је врло зрела. Она има доста маште, доста радозналости и расте у једној здравој средини, здравој породици и све се то види из онога што она пише", рекла је Мирјана Ранковић Луковић, рецензент књиге.

"У њој метафизика ради, она тражи одговоре на све и та бескрајна маштовитост и бескрајна знатижеља су преточени у песме, приче", рекао је Тоде Николетић, рецензент књиге.

Гост промоције био је и учитељ Зоран Митрашиновић који је са присутнима поделио пар догодовштина, а коме је Ленка за крај четвртог разреда посветила песму.

"Први утисак и прва наша додирна тачка била је љубав према животињама. Касније, то њено богатство речника, изражавања, култура, опхођење према одраслима, према вршњацима, љубав према књизи, према писаној речи, према читању", каже Зоран Митрашиновић, Ленкин учитељ.

Без обзира на успехе у свету књижевности Ленка није запоставила ни своју улогу сестре ни другарице.

"Баш је добра али је тешко пропратити све њене активности а сигурно је да би она увек помогла у тешким ситуацијама", рекао је Никола Манојловић, Ленкин друг.

"Много је лепо бити Ленкина сестра, све ми даје што ја хоћу", каже Маријана Смиљанић, Ленкина сестра.

У присуству своје породице, пријатеља, школских другова, Ленка је овом књигом, како предвиђају рецензенти,  кренула ка уписивању у ред завичајних песника. Ова талентована девојчица, са само десет година, већ поседује колекцију награда освојених на разним литерарним такмичењима и фестивалима међу којима су "Деца међу нарцисима" у Чајетини, "Тасини дани" у Сараорцима, "Дани Раше Попова" у Мокрину. Последња похвала за песму "Снег", која је изашла у Међународном зборнику духовне поезије 2021. године, представља престижну награду јер је управо ту Ленка успела да се истакне  међу одраслим такмичарима из земаља региона и шире.

Данка Миловановић