Произвођачи свињског меса у Србији траже додатне субвенције

Произвођачи свињског меса у Србији затражили су од Министарства пољопривреде додатне субвенције по грлу од 2.000 динара, рекао је председник Асоцијације сточара Срема и Мачве Зоран Ерић. Он је за Бету рекао да су сада субвенције по грлу 1.000 динара, а да додатне субвенције треба ограничити до 1.000 комада по једном власнику. Цене свињског меса су, према његовим речима, због пандемије и неконтролисаног увоза пале, а храна поскупела, па су губици више од 20 одсто у односу на уложен новац. „Свињско месо појефтињује од јуна прошле године и накупци сада нуде 110 динара по килограму живе ваге, а пре поскупљења кукуруза, пшенице и остале сточне хране цена је била од 160 до 170 динара по килограму и доносила је једва неку минималну зараду“, рекао је Ерић. Додао је да не сме ни да рачуна колики су губици после поскупљења хране. Он је рекао да су заједно са удружењем Сабор произвођача агропривреде Србије (СПАС), чије је седиште у Краљеву, од ресорног министарства затражили да се ради заштите домаће производње свиња, уведу прелевмани на увоз свежег меса и производа од меса и да се увоз смрзнутог меса и производа од меса ограничи квотама. Међу захтевима су и да се појача контрола здравствене исправности увезеног меса на граници и смањи порез на додату вредност (ПДВ) на сточну храну на десет одсто. Сточари су предложили и да се уведе омбудсман за заштиту произвођача и да се откуп меса обавља на линији клања где би се мерила меснатост животиња и према томе одређивала откупна цена. Ерић је рекао и да су тражили да се уведе информациони систем како би се пратила производња свиња, јер би за око годину дана требало да се дозволи извоз свињетине у ЕУ. Председник СПАС-а Зоран Милиићевић рекао је да килограм прасетине живе ваге кошта 180 динара, а после поскупљења и житарица и уљарица требало би да кошта 280 динара. „Товне свиње би по килограму требало да коштају од 160 до 170 динара и то за тежину до 110 килограма, јер би по тој цени даљи тов доносио све већи губитак“, рекао је Милићевић. Он је додао да произвођачи свиња траже и да се не увози смрзнуто месо, старије од шест месеци. Извор: Н1