Произвођачи млека у Србији шаљу предлоге министарки за спас фарми, ако их одбије протест

крава

Произвођачи млека у Србији упутиће предлоге министарски пољопривреде Јелени Танасковић за помоћ државе како би опстале фарме, а ако одбије организоваће протесте и убрзати гашење фарми, рекао је данас члан Радне групе за преговоре са надлежним министарством Дејан Трајковић.

Он је за агенцију Бета казао да су се фармери из целе Србије на синоћњем састанку у Богатићу договорили да предложе Танасковић да држава што пре исплати дугове по основу премија и субвенција и подсетио да је она обећала да ће ти дугови бити измирени до краја прошле године.

"Имамо неколико предлога за помоћ државе како би опстало говедарство у Србији, даћемо рок од десетак дана да почне реализација, а ако Министарство пољопривреде то одбије организоваћемо протест и ако нема и даље резултата почети убрзано да гасимо фарме", рекао је Трајковић, који је власник фарме у околини Панчева.

Произвођачи млека су, како је рекао, предложили и да премија за млеко буде повећана са 10 динара по литру на 20 динара.

Фармери су, према његовим речима, прошле године за два квартала добили премију од 15 динара по литру, али је сада смањена на 10 динара.

Додао је да је предлог и да се дозволи извоз млека и смањи енормни увоз и увезе само недостајућа количина, а не количине које обарају цену домаћег млека.

Он је рекао да је предложено и да се повећа регрес по грлу, са садашњих 25.000 динара за уматичена говеда и да се задржи стари правилник о пријављивању за тај подстицај.

Трајковић је рекао да је укинут правилник о начину пријављивања за тај регрес јер је планирано расписивање јавног позива на који би се јављали власници говеда, а да уз то треба да припреме и документацију о поседовању говеда.

Таква процедура је, према његовим речима, бесмислена, изискује нове трошкове за прикупљање папира, иако су то подаци који већ постоје и подразумева да се прате јавни позиви, а ако се пропусте нема ни подстицаја.

Он је рекао да је надлежном министарству предложено и да утврди минималну цену млека испод које откупљивачи не могу да га плате.

"У овој ситуацији када је произвођачка цена, на пример 75 динара, млекара може људима који немају могућности да бирају млекару јер живе по селима, понуди 40 динара. При томе, цене сточне хране које су повећане нису се вратиле на претходни ниво", рекао је Трајковић.

Додао је да су ових дана млекаре почеле да смањују цене млека које су подигнуте јесенас када се појавила несташица и након што им је одобрен увоз, јер сада увозе огромне количине и обарају цене домаћег млека.

"Цена сточне хране не пада, а откупљивачи смањују цене, држава смањује субвенције и у таквој ситуацији пропаст овог сектора је неизбежна", казао је Трајковић.

(Бета, 01.24.2023)