Применом дигиталних технологија до бржег развоја и бољих резултата

Бизнис иновациони центар Златибор под покровитељством Министарства за иновације и технолошки развој Владе Републике Србије, у сарадњи са Општином Чајетина, Институтом за Агроекономику пољопривреде и предузећем Еко – аграр Златибор организује конференцију посвећену технолошким иновацијама у пољопривреди која ће бити одржана 9. и 15. октобра у конференцијској сали Иновационог бизнис центра Златибор (Миладина Пећинара 2). Програм ће оба дана почети у 12 часова, а посетиоци ће на конференцији добити веома корисне информације о иновативним решењима и савременој подршци у пољопривреди као и о исхрани у сточарству, пчеларству у циљу органског узгоја и лакшег праћења производње, али и унапређења продаје. На конференцији ће говорити домаћи и међународни стручњаци за исхрану животиња, мелорацију земљишта, саветници за паметну пољопривреду, директори иновационих компанија, професори у области пољопривреде и други.

Бизнис иновациони центар Златибор на овај начин жели да едукује и мотивише младе који се баве пољопривредом или желе да започну производњу и свој бизнис унутар сточарства и пчеларства, а све у циљу да им олакша потражњу за важним информацијама које касније могу да примењују у послу. Уз то, циљ конференције је и да посетиоци сазнају како да уз помоћ најсавременијих технологија и метода унапреде своје пословање и буду у корак са светским трендовима у производњи.

Унапређивање пословања и развој модерних технологија свакодневно су видљиви и у пољопривреди, коју дигитална револуција није заобишла, па пољопривредници све више посежу за применом нових решења у свом пословању. Свакодневни изазови у пољопривреди намећу и потражњу за ефикаснијим решењима и захтеве за применом другачијег приступа у производњи и узгоју. Конференција о иновацијама у пољопривреди даће управо одговоре на питање како да уз помоћ дигиталних технологија брже и ефикасније дођемо до видљивих резултата.

Некадашњи начини узгоја у пољопривреди данас су готово драстично промењени захваљујући иновационим решењима, посебно код начина на који се пољопривредне културе узгајају. Дигиталне технологије омогућиле су да се начин узгоја непрестано мења и да се због тога примењују нова знања. Промене у приступима у пољопривредној производњи узроковане су великим бројем фактора, а један од њих свакако је потражња за одређеним производима који су условљени непрестаним развојем начина узгоја и исхране у сточарској производњи.

Модернизација и дигитализације производње у пољопривреди је неопходна како би се ишло у корак с временом, али и светом, а пре свега због тога што, користећи модерну технологију, пољопривредници лакше и брже могу да дођу до бољих резултата. Тачније, они који систематичније буду имплементирали дигиталне технологије у пољопривреди оснажени знањем и најновијим информацијама пре ће довести своја газдинства до развоја. И не само то, управо од увођења и примене иновационих решења у пољопривреди кроз информационе технологије код појединаца зависиће и развој пољопривреде целе земље.

Првог дана конференције, у суботу, 9. октобра 2021. године, говориће се, између осталог, о исхрани животиња. Посетиоци ће сазнати зашто је важна употреба сточног квасца у летњем периоду код крмача и чему све доприноси додавање оригана у исхрани крава, а потом ће се говорити и о утицају Имуно Бустера на скраћивање негативног енергетског биланса код крава. Посебан сегмент првог дана конференције биће посвећен и методама прикупљања пчелињег отрова. Другог дана, у четвртак, 14. октобра говориће се о паметној пољопривреди, односно о дигиталним пољопривредним газдинствима која доприносе бољим приносима, као и о иновативној технологији подповршинског капиларног наводњавања у пољопривреди. Присутни ће имати прилику да чују како се ИТ технологије могу искористити при давању воде биљкама под земљом и предностима које таква примена са собом носи.

Разговараћемо и о иновативним производима за прихрањивање пчела и етарских уља, као и о исхрани пчела иновативним енергетским погачама „Bee Boost“.

Учесници конференције

1. дан - 9. октобар - Исхрана у пољопривреди:  •    Александар Сљусар - међународни стручњак стручњак за исхрану животиња са потребом етеричних уља и комерцијални директор ДОСТОФАРМ ГмбХ Немачка •    Дипл. инг. Душан Брцин •    Дипл. инг. сци. Драган Танкосић •    Пчелар проналазач Горан Станојевић

2. дан - 15. октобар - Дигитализација у пољопривреди:  •    Проф. др Александар Родић са Института Михајло Пупин - центар за роботику •    Дипл. инг. Зденко Злох, А.И.Д. Агро Иноватионс анд Девелопмент д.о.о. •    Веселин Бојић – власник И директор предузећа ВЕНОС д.о.о.  Београд •    Проф др Иван Пихлер – ванредни професор на Пољопривредном факултету у Новом Саду