Превентивни прегледи у организацији Црвеног крста Чајетина (видео)

n

Поводом Светског дана срца који се ове године обележава под слоганом "Срцем упознај срце" и Међународног дана старих, у просторијама Удружења пензионера у Чајетини, организован је бесплатан превентивни преглед крвног притиска и шећера у крви.  

У организацији Црвеног крста Чајетина и у сарадњи са чајетинским Домом здравља и Удружењем пензионера из Чајетине, организован је бесплатан превентивни преглед крвног притиска и шећера у крви за све становнике општине Чајетина.

"Данас смо се окупили поводом Међународног дана старих особа. Ту смо за нашу старију популацију, преко 65 година, меримо им притисак, шећер, посаветујемо их. Могу да кажем да се људи одазивају на овакве акције али је проблем тај што већина пацијената не сматра да су овакви прегледи битни па чак и ако има малих одступања, и даље тврде да су они добро", каже др Мирјана Спасојевић, Општа медицина.

Савет за суграђане којима су вредности шећера у крви или крвног притиска повишене, јесте да се јаве свом изабраном лекару, да ураде лабораторију и започну терапијски третман. Данашњи одзив акцији је био веома добар, а и здравствена слика суграђана је задовољавајућа.

"Драго ми је што су се наши суграђани одазвали на ову акцију у оволиком броју. Ово је традиционална акција Црвеног крста Чајетина коју организујемо почетком октобра. Захваљујемо се Удружењу пензионера Чајетина што нам је уступио свој простор као и Дому здравља Чајетина на подршци и реализацији ове активности. Овом приликом позивам све суграђане да редовно и превентивно контролишу своје здравље и да на време спрече настанак неких озбиљнијих обољења", рекла је Сања Милосављевић, Црвени крст Чајетина.

Кардиоваскуларне болести су водећи узрок смрти и инвалидитета у свету. Мале промене у животном стилу попут престанка пушења, правилне исхране, 30 минута физичке активности дневно, могу помоћи у превенцији болести срца и крвних судова.