У просторијама Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена, одржана је свечаност поводом почетка реализације програма „Унапређена безбедност жена у Србији“, који спроводи Агенција Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији (УН Wомен), у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, а уз подршку Норвешке амбасаде у Београду.

Један од пет подржаних пројеката је и пројекат „За живот старијих жена из сеоских средина без насиља и дискриминације“ који ће у наредних годину дана реализовати удружење Амитy у партнерству са удружењима Златиборски круг из Чајетине и Женска иницијатива Трстеник.

Према подацима удружења Амитy и речима Надежде Сатарић, председнице Удружења „насиље над старијим женама је широко распрострањено и углавном скривено. Родни аспекти старења указују да су старије жене у односу на старије мушкарце у већем ризику од насиља. Многе старије жене годинама трпе насиље у породици од супружника, партнера или других чланова породице, као и од других особа изван породице, али о томе ћуте, јер сматрају то прихватљивим моделом понашања. Неке старије жене не пријављују насиље због страха, срамоте, незнања коме и како треба да се обрате или из уверења да им нико неће поверовати.“

У оквиру пројекта ће се вршити подизање нивоа свести и сензибилисаности шире јавности о родно заснованом насиљу и дискриминацији над старијим женама из сеоских средина и о значају спречавања ових појава у селима општина Трстеник и Чајетина.

Према речима Зорице Милосављевић, председнице Златиборског круга, ово удружење има велико искуство у раду на побољшању положаја жена у сеоским срединама, а током реализације пројекта ће бити организоване обуке стручних радника запослених у женским ОЦД и јавним установама из Златиборског и Расинског округа, који раде на заштити од насиља и дискриминације, како би се додатно оснажили да препознају специфичности насиља и дискриминације над старијим женама и да реагују на те појаве.

Такође ће бити организована обука за оснаживање сеоских жена, обука волонтера да у контакту са старима препознају знаке насиља и дискриминације, као и едукативно-промотивне и медијске кампање за ширу јавност, која ће о свим активност бити редовно обавештавана.