Синоћ је у Ужицу уз ватромет отворен жељно очекивани 24. Југословенски позоришни фестивал . На репертоару ће публика имати прилику да у наредних осам дана ужива у изабраним представама  позоришта из: Београда, Новог Сада, Сомбора, Сарајва и Загреба и пратећим садржајима. Фестивал је отворен представом Боре Станковића „Нечиста крв“.

  1. Југословенски позоришни фестивал у Ужицу је и ове године покушао да избором представа, пратећим мотом, ангажовањем свих који су укључени у његово организовање као и оних који су заинтересовани, одговори на нека битна питања око којих се врти свет и бивствују људи. Интервјуишући претходних месец дана новинаре, глумце, писце, професоре, представнике локалних управа…, организатори су настојали да сазнају ко је јунак нашег доба? Отварајући фестивал, редитељ Бранислав Мићуновић дао је своје виђење Јунака.

„Југословенски фестивал у Ужицу „Без превода“ је јунак нашег доба зато што надолази невоље у региону и шаље јасне поруке о томе како је могуће бити и храбар, и истрајан, и наклоњен заједништву“.

Почев од синоћ, када је Фестивал отворен представом „Нечиста крв“ у извођењу Народног позоришта из Београда, кренуло је узбудљиво путовање кроз позоришне илузије у којима се приче протежу кроз време, од, нпр.  Боре Станковића до дана данашњег. Шта се од тада променило, а шта се није променило, писац  Маја Тодоровић и редитељ Милан Нешковић покушали су да одговоре кроз тему потчињености  жене и њеног места кроз време.

О лику Софке, глумица Јована Стојиљковић је на конференцији за новинаре  рекла да јој је било битно да своје место у представи пронађе покушавајући прво да разуме време, маесто и друштвена дешавања у којима се одиграва радња и да се према томе сама одреди. Гледајући ширу слику, што је публика могла да учини јер је временски расцеп премошћен како ценографијом тако и костимим, препознавали су се слични тренуци, догађаји, социјални и друштвени елементи  ове епохе.

Чини се да представе никад нису биле овако уједначено снажне, као што заинтересована публика мисли о овогодишњем фестивалу  судећи по драмским делима, редитељима, глумцима који су одабрани од стране селектора. Да ли ће и остати таквог мишљења до краја Фестивала, остаје да се  види.

Мирјана Ранковић Луковић