Предавање о значају пчела одржано у ОШ "Димитрије Туцовић" (видео)

п

У Основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини одржано је предавање о пчелама и меду ученицима петог разреда. Овај зимски период, када пчеле мирују у кошници, представник Удружења пчелара "Златибор" је искористио да своје слободно време проведе са малишанима, како би им пренео своје знање.

Колико су пчеле корисне у нашој средини и зашто је важна употреба меда у свакодневној исхрани, ученици петог разреда ОШ „Димитрије Туцовић“ у Чајетини, имали су прилику да чују од пчелара Драгана Колаковића, представника пчеларског друштва „Златибор“. Предавање је почело разговором о томе шта деца знају о пчелама а како би им приближили ову тему, припремљен је и пропратни материјал у виду кошнице и рамова.

"У оквиру часа чувари природе и у оквиру теме "значај опрашивача", имали смо предавање у школи на Златибору, а данас и овде у Чајетини. Деци је било јако занимљиво, имали су доста питања и многе занимљивости смо чули о пчелама, о начину гајења пчела и сигурна сам да ћемо сарадњу наставити и у будуће", рекла је Снежана Тучић, наставник биологије.

Пчелар је деци објаснио зашто су пчеле важне и која је њихова функција у природи, као и шта се добија од ових племенитих инсеката и због чега је здраво конзумирати њихове производе.

"Објашњавам им примерима како им не би било досадно и веома сам изненађен колико су пажљиви и колико желе да сазнају све о пчелама. Оно што је наше Удружење зацртало, јесте едуковање младих о значају пчела и пчеларства. За нас ће бити велики успех, ако из сваког разреда изађе бар по један млад пчелар. Веома је битан приступ пчелама, начин рада са њима и желимо тој култури понашања у пчелињаку и да их научимо", каже Драган Колаковић, пчелар.

Током предавања ученицима је скренута пажња и на то како се понашати када су у близини пчела и шта да раде ако их оне убоду. 

"Пчеле не треба убијати, веома су значајне за наш живот и треба их чувати", Стефан Тодоровић. 

"Данас сам увидео да су пчеле много корисније него што сам мислио, изненадило ме је то да оне праве и восак поред меда", Војислав Аћимовић. 

"Занимљиво ми је то што пчеле раде као удружење и да се у кошници налази једна матица, један трут и 6.000 радилица", Ива Јанковић. 

"На данашњем часу сам научила да од пчела може да се добије мед и прополис који користимо за грло",  Нина Мартиновић. 

"Пчелари морају да носе шешир који има заштиту од пчела јер оне увек желе да уједу очи, мислећи да су оне рефлектујуће огледало. Такође, ако пчелар случајно убије пчелу, остале пчеле осете њен мирис и нападају пчелара, због тога треба носити и заштитно одело", Кристијан Марјановић.