Празник Успења Пресвете Богородице

Српска православна црква слави празник Успења Пресвете Богородице или Велику Госпојину, како се тај празник назива у народу. То је један од највећих хришћанских празника посвећен Богородици. Данас се у православним црквама обележава празник спомена на упокојење Богородице Марије. Званични назив празника је Успење Пресвете Богородице.

Свето писмо не даје сазнања о крају земаљског живота Богородице. По предању и списима, који немају свети карактер, сматра се да је мајка божија до краја живота, после смрти и васкрсења Христовог, живела у Јерусалиму, окружена пажњом апостола и прве хришћанске заједнице. Према неким другим казивањима, Богородица је путовала по пределима данашњег Блиског истока, па је тако стигла и до Свете Горе.

Како празнику претходи двонедељни пост, данас се верници, посебно жене, причешћују, уопштено говорећи, овај дан се сматра празником жена и мајки.У неким крајевима сматрају да је у периоду између две Госпојине, данашње, и Мале Госпојине, која је 21. септембра, најбоље брати лековито биље.

Не мали број породица слави данашњи празник као своју крсну славу, а међу њима је и ужарски еснаф у лесковачком крају.Велики број цркава и манастира Српске православне цркве слави овај празник као своју славу.