„ПРАВА ШАНСА ЗА МЛАДЕ У СПОРТУ“ пројекат који се спроводи у седам држава

Дунав осигурање Спортске игре младих Србије настављају да одушевљавају јавност својим акцијама. Од недавно СИМ Србије је партнер у великом пројекту Ерасмус + Програм Спорт, под називом “ПРАВА ШАНСА ЗА МЛАДЕ У СПОРТУ”. У пројекту учествују: Удружење за спорт, рекреацију и едукацију - Игре младих (носилац пројекта) из Хрватске, Удружење за спорт и рекреацију младих Спортске Игре Босна и Херцеговина, Македонска федерација школског спорта, Асоцијација “Мовинг Еуропе” из Италије, Завод за спорт Ајдовшчина из Словеније и Бугарска спортска асоцијација за развој. Тема пројекта је борба против насиља и сузбијање расизма, дискриминације и нетолеранције у спорту и околини.

 

Тим Дунав осигурање Спортских игара младих Србије, који је ангажован на пројекту чине: Ивана Јовановић, Марија Михајловић, Зорица Мијатовић, Иван Крговић и Биљана Миленковић. Одржана је радионица у Београду и едукација за професоре физичког васпитања из десет основних школа који су партнери на реализацији пројекта у Србији: 1.ОШ “Јован Поповић”, Кикинда, директор Јелена Крвопић; 2. ОШ “Доситеј Обрадовић”, Омољица, директор Владимир Ристић; 3. ОШ “Милоје Закић”, Куршумлија, директор Радица Јовић; 4. ОШ “Јован Поповић”, Нови Сад, директор Горан Стевановић; 5. ОШ “Бата Булић”, Петровац на Млави, директор Иван Радосављевић; 6. ОШ “Десанка Максимовић”, Пожаревац, директор Златан Радовановић; 7. ОШ “Димитрије Туцовић”, Чајетина, директор Милка Васиљевић; 8. ОШ “Танаско Рајић”, Чачак, директор Милорад Тесић¸ 9. ОШ “Бошко Палковљевић -Пинки”, Сремска Митровица, директор Игор Дошен; 10. ОШ “Стефан Немања”, Нови Пазар, директор Един Дугопољац. У целокупан пројекту који на енглеском носи назив ’’Youth Sports Fair Chance’’ укључено је 70 основних школа из седам земаља. Пројекат промовише спортске вредности, као кључни елемент у борби против нетолеранције, расизма и других облика дискриминације и скреће пажњу на важност спорта за целовит развој младих. До сада су, у складу са планом пројекта и пројектим задацима, одржани састанци у Босни и Херцеговини, Словенији и Италији. Урађено је анкетирање ученика, обрађени подаци, сагледано и анализирано стање по питању предметне материје у свих седам земаља које учествују у пројекту. У току марта и априла а на основу пројектног задатка, у наредном периоду, у плану су едукације са ученицима основних школа, које ће се спроводити на часовима физичког васпитања. Уједно, деца ће приступити израдама инфографика (дизајнерски рад, фотоприча, ликовни рад), дакле, било којом техником у складу са креативношћу и инспирацијом деце. Потребно је да кроз рад пошаљу јасну поруку у борби против дискриминације и насиља. Основне школе, које учествују у пројекту, у обавези су да информишу ученике о пројектном задатку, како би што већи број деце, узраста од 10 до 14 година, урадио инфографику. Такмичења ће бити организована на локалном нивоу школе.

У свим школама које учествују потребно је организовати изложбу и гласањем ученика одабрати десет најбољих инфографика. Свих 10 инфографика, које су одабране из сваке школе, постављају се на веб сајту пројекта http://www.ysfc.eu где ће се организовати онлине гласање. По једна инфографика из сваке школе, која освоји највећи број гласова, оствариће право да учествује на манифестацији у Сплиту, где ће се бирати победничка инфографика за цео пројекат. Потребно је да, када поставите инфографике, шерујете, лајкујете, означавате и тагујете комуникационе канале, када објавите назив пројекта # и @, као и деца са својих друштвених мрежа, како би могли равноправно да се боре за што већи број гласова који им омогућава победу за своју школу и свој град, као и одлазак на мини летовање у Сплит, где ће се дружити и такмичити са својим вршњацима из седам земаља. Комуникациони канали уз сајт http://www.ysfc.eu су и ФБ:Youth Sports Fair Chance, @ysfc20  и инстаграм: youthsportsfairchance  . Награђивана инфографика са ауторима (ученицима) и њиховим менторима ће учествовати на играма Праве шансе за младе у спорту у Сплиту, где ће представити свој рад и мотиве за израду инфографике. По 10 наставника и 10 деце из сваке земље - један ученик и један наставник физичког васпитања из различитих школа присуствоваће играма “Праве шансе за младе у спорту” у Сплиту, (август 2020).

Удружење за спорт и рекреацију Спортске игре младих Србије биће домаћин завршне конференције пројекта Ерасмус + Програм Спор, која ће се у периоду између новембра – децембра одржати у Београду. На конференцији у Београду биће анализирани укупни резултати пројекта, са нарочито стављеним акцентима резултата добробити, на основу добијених података од учесника у програму и њихова достигнућа. Усвојене праксе и стечено знање ће се презентовати јавности. Резултати ће бити дистрибуирани на нивоу ЕУ.

 

- Данас је деци због друштвених мрежа, доступног интернета и телефона, готово све на дохват руке. И много су више информисани него што смо ми пре били. Због таквих ствари је овај пројекат веома битан. Кроз њега деци треба указивати на добре и лоше ствари. Треба им скретати пажњу, јер у данашње време постоји пуно дискриминације. Што се тиче општине Чајетина, заједно са Златибором, смо доста питома средина, где нема неких великих ситуација са дискриминацијом – каже наставник физичког васпитања Владимир Вучићевић из ОШ Димитрије Туцовић из Чајетине.