Постројење за прераду отпадних вода на Златибору пуштено у рад (видео)

Постројење за прераду отпадних вода у близини речице Обудојевице на Златибору данас је пуштено  у пробни рад. Тестирање опреме трајаће годину дана у којој ће се спровести обука будућих радника на постројењу које ће обучавати  стручњаци из словеначког „Хидроинжењеринга“ и севојничког предузећа “Јединство“, који су партнери на пројекту. 

https://www.youtube.com/watch?v=G2V8-ETFD6I&ab_channel=TV%C4%8Cajetina

Заједничким радом општине Чајетина и Центра за међународни развој а у циљу заштите очувања природних лепота Златибора, на територији чајетинске општине саграђен је објекат за пречишћавање отпадних вода  који је уједно и први модеран пречишћивач већих капацитета у Србији.  Све присутне испред ЈКП " Водовод Златибор" поздравио је садашњи директор Мирослав Ђокић изразивши велику жал за покојним директором  Радом Јовановићем, који је водио све активности постројења.

"Ово постројење ће пречишћавати отпадне воде са Златибора који тренутно доживљава праву експанзију раста и развоја. Приликом изградње постројења испоштовани су најсавремненији европски стандарди са затвореним базенима, без непријатних мириса за околину и најсавременијом опремом и технологијом. У Црни рзав који је део Дринског слива испуштаће се потпуно чиста вода. Предстоји нам пробни рад и обука комплетне посаде која ће радити на њему", рекао је Мирослав Ђокић, директор ЈКП "Водовод Златибор".

Вредност ове инвестиције започете у новембру 2017. године, већа је од 4,6 милиона евра, за коју је Центар за међународну сарадњу и развој Владе Словеније донирао милион и по евра, док је остатак улагање локалне самоуправе. Постројење на коме је уграђена опрема реномираних западноевропских произвођача функционисаће по принципу савременог биолошког третмана   а предвиђен је и даљински надзор. У сврху праћења обезбеђена је и савремена лабораторија.

"Велико ми је задовољство присуствовати отварању постројења за пречишћавање отпадних вода на Златибору. Заштита животне средине је све важнија тема због чега Република Словенија подржава такве пројекте  у оквиру Међународне развојне сарадње. Постројење ће допринети смањеном загађењу животне средине, повећаће безбедност становништва и омогућиће развој општине и регије", рекао је Тадеј Башкович, вд директор Центра за међународну сарадњу и развој.

Присутнима се обратио и амбасадор Словеније у Србији Дамјан Бергант.

"Објекат за пречишћавање вода овде у Чајетини први је модеран пречишћивач већих капацитета у Србији. Ово је много битна инвестиција за екологију, за развој туристичке делатности. Словенија је поносна на развојну помоћ коју је упутила у висини од 1.5 милиона евра јер знамо колико је важна заштита животне средине како за квалитет живота тако и за развој економије, туризма и културу бивања".

Очување животне средине у општини Чајетина постављено је на листу високих приоритета а све са циљем како би постала прва еко општина у Србији. Сасвим сигурно је да ће постројења овог типа у будућности постати стандард и обавеза за сва насељена места а општина Чајетина биће на располагању другим општинама у виду размене искустава и пружања  подршке   на сличним пројектима.

Данка Миловановић