Постројење за прераду отпадних вода биће завршено до краја августа (видео)

Постројење за прераду отпадних вода на Златибору приводи се крају, а отварање се, према речима заменика председника општине Чајетина, Милоја Рајовића, очекује почетком септембра. Пробни рад постројења трајаће годину дана у којој ће се спровести обука будућих радника на постројењу које ће  обучавати  стручњаци из словеначког "Хидроинжењеринга" и севојничког предузећа"Јединство",који су партнери на пројекту.

https://www.youtube.com/watch?v=0fSW8Y2LeVk

Постројење за пречишћавање отпадних вода у близини речице Обудојевице на Златибору ускоро би требало да буде пуштено у пробни рад, који ће трајати око годину дана. Вредност те инвестиције започете у новембру 2017. године, већа је од 4,6 милиона евра, за коју је Центар за међународну сарадњу и развој Владе Словеније донирао милион и по евра, док је остатак улагање локалне самоуправе.

"Успели смо за ове четири године да испројектујемо, да решимо имовинско-правне односе, добијемо грађевинску дозволу,и ево - после две године изградње, успели смо да радове на постројењу полако приведемо крају. Када то кажем, мислим на поплочавање самих резервоара који ће бити спремни за прихват отпадне воде; на самим резервоарима се тренутно монтира опрема која је од прохрома, увезена из иностранства и по свим европским стандардима. У згради, из које ће се управљати постројењем, такође се монтира опрема, тако да је 15. август рок за завршетак уградње опреме и надамо се у септембру почетку пробног рада овог постројења на Златибору", рекао је данас за Златибор прес Милоје Рајовић, заменик председника општине Чајетина.

Према Уговорним обавезама између извођача радова, "Јединства" из Севојна " и "Хидроинжењеринга" из Љубљане са ЈКП "Водовод Златибор" Чајетина,пробни рад  постројења ће се пратити годину дана, а за то време ће се вршити и обука неколицине радника "Вододвода" за рад на постројењу које је аутоматизован.

"Ако ово време и ситуација дозволи у Србији и на Балкану, ја се надам да у септембру угостимо људе из Словеније који су нам помогли у овој донацији од милион и по евра, и да се захвалимо на помоћи и сарадњи. Мислим да имамо један од најбољих система за пречишћавање отпадних вода  које треба да крене у рад, као и да ће много људи из Србије и околних земаља долазити да виде шта смо ми то урадили, ће користити наша искуства, а ми ћемо бити на располагању", рекао је овом приликом Рајовић и нагласио: "Остаје нам и горак укус јер смо изгубили Рада Јовановића, директора "Водовода" који је био изузетно ангажован на овом постројењу... Даћемо највише од себе да ово буде једно од најбољих постројења у Србији." 

ЈКП „Водовод Златибор“ Чајетина припрема уједно и  пројектну документацију за израду оваквих постројења у Чајетини као и у неким од већих села Општине.

Мирјана Ранковић Луковић

саниматељ: Давид Колаковић