Специјална  болница за штитасте жлезде и метаболизам „Златибор“ осмислила је нови програм. Реч је о Пост КОВИД „Чигота“ опоравку који је намењен свим пацијентима који су били позитивни на присуство вируса САРС Ков2 минимум две-три недеље након отпуста из болнице или амбулантног лечења. Програм се примењује од 19. априла текуће године.

За КОВИД 19 инфекцију се  зна да је комплексна јер напада не само респираторни систем већ и кардиоваскуларни, ендокрини, доводи до оштећења срца, бубрега, јетре, напада мишиће, кости, нерве, једном речју – читав људски организам.Пацијенти који се опорављају након прележаног вируса имају различите симптоме: замор, губитак мишићне снаге и масе, поремећаје сна, отежано дисање, поремећаје срчаног ритма, крвног притиска, нивоа шећера у крви, повећање телесне масе, анксиозност и депресију. Због тога су у СБ „Чигота“ на Златибору осетили потребу да онима који су се суочили са овом болешћу понуде програм који има индивидуални мултидисциплинарни приступ.

„Боримо се са неким нашим страховима, са анксиозношћу, са депресијом, примећујемо да имамо неке тегобе, али то занемарујемо. Јако је битно започети решавање неких проблема  које имамо. Јер, и најмања спутаност у свакодневном животу, да кажем, у некој социјалној аклиматизацији пацијента, може касније да му ремети живот иако он мисли да су то благе тегобе. Зато је најбоље и после прележане ковид инфекције да се уради једна комплетна дијагностика и кардиоваскуларног система и ендокринолошког стања, значи ово гледамо са интернистичке стране да ли има неких неуролошких испада, али и ова психолошка, односно психосоцијална  компонента је јако битна,  каже  интерниста – кардиолог др Александар Ђенић.

Било каква појава тегоба у току спровођења рехабилитације, као што је израженији замор, бол у грудима, промена пулса, пад или повећање крвног притиска итд. изискује привремени прекид рехабилитације на дан или дуже, у зависности од даљег стања пацијента које се свакодневно прати. Започињање Постковид програма препоручује се минимум две до три недеље након отпуста из болнице или амбулантног лечења, јер ће тада опоравак бити бржи, бољи и квалитетнији, напомиње др Ђенић.

„Чигота као установа има лекаре различитих специјалности и мултидисциплинарно може да пружи  такву рехабилитацију. На лично интересовање пацијент може доћи у „Чиготу“ и ући у програм. На основу обављене анкете где се утврђује његов степен физичке кондиције, степен оштећења органа, ми  лекари правимо оптимизацију терапије, физијатар одређује које ће вежбе радити, односно како ће се спроводити рехабилитација пацијената, у координацији са професорима спорта. Након испитивања његове кондиције, његове физичке спремности прави се план за аеробни тренинг, а подразумева се и свакодневна евалуација односно свакодневно праћење пацијента“.   

Програм подразумева смештај на бази пуног пансиона. Он није намењен пацијентима у активном процесу лечења вируса ковид 19, напомињу из СБ „Чигота“.  Пошто се клиничка процена стања ради  на основу стања пацијената и историје болести ,  потребно је понети претходну медицинску документацију  као што су извештаји, мишљења, снимци. Рехабилитација, у зависности од стања пацијента, може трајати од седам дана до три седмице.