Поскупљују цигарете и гориво

Ново усклађивање акциза први ће осетити пушачи, преносе „Вечерње новости“.

„Од прекосутра паклице ће поскупети у просеку за 10 динара, јер је овог месеца намет на дуван повећан за 1,5 динара“, наводи лист.

Како је наведено, извесно је да ће цене мењати сви домаћи произвођачи дувана, а ново усклађивање по акцизном календару очекује се средином године.

Према акцизном календару, у периоду од 2017. до 2020. године, сваког јуна и јануара специфична акциза за цигарета расте за 1,5 динара.

Са овим повећањем, државни део сваке паклице уместо досадашњих 68,5 динара износиће 70 динара. Уз ову, на цену цигарета зарачунава се и пропорционална акциза од 33 одсто цене, а на све то ваља додати и ПДВ.

„Повећање акцизе од 1,5 динара не значи толико повећање трошка. То сваки пут повећа цену паклице за шест до седам динара. Јер, са растом цене паклице расте и пропорционална акциза, која чини 33 одсто, а са тим већи је и трошак за порез на додату вредност“, наводе Вечерње новости“ мишљење произвођача дувана.

У складу са Законом о акцизама, Влада Србије је објавила нове динарске износе акциза усклађене са растом потрошачких цена у 2018. години.

Државно захватање по литру бензина је повећано за динар, а на дизелу за 1,13 динара.

Нафташи, како преноси лист, још нису направили рачуницу на основу које би одлучили да ли ће нове акцизе укалкулисати у своје ценовнике или не.

„Повећање државних намета на гориво не значи аутоматски да ће на пумпама за тај износ доћи до поскупљења. То усклађивање је нови трошак нафтних компанија према држави. Толико више ће плаћати држави од 1. фебруара“, казао је представник Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић за „Вечерње новости“.