Посета Македонског еколошког друштва Парку природе Златибор (видео)

n

У претходним данима, гости Парка природе Златибор били су представници Македонског еколошког друштва у циљу размене искустава: организовања управљања с обзиром да су "Србијашуме" највећи управљачи заштићених подручја у Србији, како се неко подручје проглашава заштићеним подручјем, шта је оно што је овде урађено а да они могу применити у својим заштићеним подручјима.

Представници ЈП „Националне шуме“ и Македонског еколошког друштва који заједнички реализују пројекат „Заштита природе Македоније“ били су у тродневној посети ЈП „Србијашуме“ и Парку природе Златибор. Тема ове студијске посете јесте размена искустава у области управљања заштићеним подручјима. 

"Највећу пажњу им је привукло то што "Србијашуме" добија на управљање заштићена подручја, затим како смо ми организовали и формирали посебне радне јединице и оно најбитније, како смо помирили живот локалног становништва и заштиту природе и мере које се доносе у оквиру неког заштићеног подручја. Управо на овом подручју Парка природе Златибор смо показали да може да се штити природа и да локално становништво и шира друштва могу имати бенефите од Златибора као Парка природе" каже Гордана Јанчић, ЈП "Србијашуме".

И поред лошег времена које их је затекло током посете, запослени Парка природе Златибор успели су да гостима из Македоније предоче све златиборске лепоте које су пресудиле да се ово подручје прогласи Парком природе.

"Прво што смо хтели да им представимо су наше вредне шуме белог и црног бора, мешовите шуме јеле, букве и смрче. Затим смо им показали све уређене локације Златибора, посебно поред Рзава где су постављене клупе за одмор са пикник ложиштима. Такође, видели су и локације око Торника где су постављене клупе за одмор са пикник ложиштима где заљубљеници Златибора могу проводити своје слободно време и забавити се. Видели су и пећину Златиборски прераст у Доброселици, која им се изузетно свидела", рекао је Бошко Шопаловић, управник Парка природе Златибор.

Интересовање гостију било је и за планинарским стазама којих има у дужини од 300 км, затим су обишли и цркву у Доброселици, Гостиљске водопаде и захваљујући Голд гондоли, били су у прилици да и из висине виде све лепоте Парка природе Златибор.

"Наши утисци су изванредни, дошли смо код пријатеља како бисмо разменили искуства. Мислим да смо видели довољно, још данас идемо да обиђемо Дрвенград у Мокрој Гори и да сумирамо утиске о функционисању вашег рада у претходних 15 година. Ми заостајемо за вама и уз доста оптимизма, мислим да ћемо вас стићи у наредних пет, шест година", рекао је Валентин Грујевски, директор Националних шума Македоније.

Сарадња Србија шума и ЈП „Националне шуме“ датира још од 2018. године. Закључак ове посете јесте да се пословна стратегија, мисија и визија Србија шума и Парка природе Златибор примене и у пословању македонског предузећа као и да се сарадња настави и у будућем периоду.