Поред Рибничког језера ниче Златни град

Златиборска Голд Гондола ускоро ће примити прве путнике који ће моћи да се провозају од центра Златибора до врха Торника. 

За овај капитални пројекат издвојено је 13 милиона евра, а гондола на Златибору дужине девет километара, као таква биће најдужа на свету. Изградњом ове туристичке атракације на једној од најпопопуларнијих српских планина, бенефите ће осетити и локално становништво.

„Сама најава пројекта, подигла је цене земљишта у овом делу Златибора од 10 до 30 одсто, а са завршетком и пуштањем Голд гондоле у рад, цена ће бити дуплирана. То ће бити од великог значаја за све наше мештане. Оно што је био наш циљ, а који упешно остварујемо захваљујући оваквим пројектима, јесте да што више људи остаје на Златибору, да не иду у велике градове“, рекао је за РИНУ, председник општине Чајетина, Милан Стаматовић.

 

Срце Голд Гондоле налази се на Рибничким језеру, ту је постављена и међустаница где ће путници моћи да изађу, или да се укрцају на пут до врха Торника. У овој природној оази, која се налази на 1000 метара надморске висине биће изграђен туристички комплекс назван „Златни град“, намењен здравственом и спортско-рекреативном туризму.

„Рибничко језеро до сад је служило за водоснабдевање овог краја, сада нам је у плану да направимо нови водовод Сушичко врело, а да језеро буде максимално доступно свим посетицима. Већ смо се определили да на том подручју градимо хотеле високе категорије са спортским теренима и још једном спортском халом“, изјавио је Стаматовић.

У плану је и изградња још једне, краће гондоле која ће повезати врх Торника са Чиготом. Циљ локалне самоуправе, јесте да у наредном периоду број гостију на Златибору достигне милион на годишњем нивоу и 10 милиона ноћења.

Извор: РИНА