Попуњеност капацитета на Златибору више од 80%

Од како је 1. јула почела летња туристичка сезона, на Златибору се налази велики број гостију. Тренутно на овој планини борави више од 20.000 туриста, а попуњеност капацитета је око 80%. Од наредног викенда очекује се још већи број туриста.

Као и сваког лета, многобројне туристе очекује богато културно лето, које је већ почело. На сваки други - трећи дан, на Краљевом тргу одржавају се концерти познатих група и певача, као и позоришне представе за најмлађе.

"Већ је одржано пар манифестација. За викенд нас очекују и Строгмени, манифестација која ће бити јако добро посећена. Иначе, све тече по плану, сви локалитети су спремни, уређени и опремљени, а најбитније је да су туристи задовољни и неки први утисци су позитивни и надам се да ће тако бити и у будуће", каже Владимир Живановић, директор ТО Златибор.

Златибор је и даље препун спортиста - многе спортске екипе су и даље на припрема, а све то захваљујући доброј инфраструктури и уређеним спортским теренима.

"После завршених базичних припрема, сведоци смо да се велики број екипа задржао на Златибору, а дошле и многе нове екипе, тако да је то добар знак, односно добар сигнал да се Златибор развија и позиционира и у спортском туризму, што нас посебно радује. Ове године имамо и спортску манифестацију - завршно финале баскета 3 на 3 у кошарци, које је изузетно атрактивна и занимљива дисциплина у последње време и привлачи велики број и медија и публике", додаје Живановић.

Све већи број медија  посвећују пажњу Златибору, а недавно је и престижни британски магазин "Гардијан" своје издање посветио овој "златној" планини. Текст под називом "Златибор је српска верзија Алпа",  привукао је велику пажњу јавности.

"Посебно нас радују вести и комплетан текст који је новинарка Гардијана написала о Златибору, кога је упоредила са Алпима. Описала је нашу природу, локалитете, храну, као и гостопримство и људе са Златибора. То нас посебно радује, даје нам снагу и ветар у леђа да посао, који радимо, је веома примећен од стране других новинара који бораве код нас, да се наша дестинација развија у правом смислу, јер ми заиста улажемо велике напоре како би средили све локалитете и драго нам је да један овако престижан часопис дао до значаја, поменуо Златибор и видео заправо квалитет наше планине", наглашава Живановић.

По подацима, ова планина и даље бележи рекодрну посећеност. У јуну је забележено 10% туриста више у односу на исти период прошле године, а према тренутном броју, и јул ће бити рекордан.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs

https://www.youtube.com/watch?v=HeLXgN10-4I&feature=youtu.be