Попис становништва у Србији од 1. октобра 

Попис становништва у Србији - илустрација

Попис становништва у Србији спровешће се  од 1. до 31. октобра 2022. године. По први пут ће се користити електронски упитници, а прелиминарни резлутати биће познати до краја новембра, речено је раније на  конференцији за новинаре у Републичком заводу за статистику (РЗС).

На  попису становништва биће ангажовано око 20.000 људи, од чега 15.000 пописивача, 2.200 инструктора, 161 пописна комисија, а у попису ће учествовати и  чланови националних мањина. 
Према речима Снежане Лакчевић, помоћнице директора РЗС за Сектор друштвених статистика, методологија је потпуно усаглашена са међународним стандардима. Сви подаци из пописа могу да се користе само у статистичке сврхе. Предузете су мере у циљу заштите података, и лични подаци се не могу користити у друге сврхе.

Према њеним речима, прелиминирани резултати пописа знаће се 30. новембра, док  ће коначни резултати бити саопштени између априла 2023. и маја 2024. године.
Пописом ће бити обухваћени и страни држављани који живе и раде у Србији дуже од годину дана, или намеравају да остану дуже од годину дана, као и мигранти смештени у прихватним центрима.

Према претходном попису, који је био 2011. године у Србији је било око седам милиона и двеста хиљада становника.