Подељено 80 ауто седишта у општини Чајетина (видео)

Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина је данас  на основу јавног конкурса објављеног 11. фебруара, у великој сали Скупштине општине поделио бесплатна ауто седишта родитељима деце рођене у 2018.години. Овом приликом реализована je и едукација о правилном коришћењу  седишта коју су вршили Агенција за безбедност саобраћаја РС и Центар за промоцију безбедности саобраћаја из Новог Сада. У име општине Чајетина, председник СО Милоје Рајовић пожелео је родитељима добродошлицу изразивши наду да ће се  овим  поводом поново сретати.

https://www.youtube.com/watch?v=5lmtljKirEA&feature=youtu.be

Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина је у новембру прошле године поделио 40 ауто седишта , а данас су, у наставку ове акције, обезбедили још 80 седишта обухвативши тиме сву децу рођену 2018. године. Замисао Савета је да деци од рођења па надаље уграде правилан однос према саобраћају и саобраћајној култури.

"Оно што посебно наглашавамо: активност није само у дељењу ауто седишта. Ми смо овом приликом, као и прошли пут, обезбедили неопходну едукацију о правилном коришћењу ауто седишта. Јер, статистика показује да око 60 % родитеља користе седишта за превоз деце, али оно што је нарочито погубно јесте то да га 90 %њих користи неправилно", наглашава Срђан Радовић из Савета за безбедност саобраћаја општине Чајетина.

О важности ауто-седишта и њиховом правилном коришћењу  говорили су гости из  Центар за промоцију безбедности саобраћаја из Новог Сада.

"Пре свега вам се обраћам као родитељ родитељу; једина разлика је , у односу на вас, та што због природе свог посла се свакодневно уверавам у то колико су битни појасеви и ауто седишта и колико би мање жртава на нашим путевима било када би  људи у већој мери их користили, и то на правилан начин", каже  Маријана Јовановић из Центар за промоцију безбедности саобраћаја. "Главни задаталк и појасева и ауто седишта је да, ако дође до саобраћајне незгоде, ублаже последице. И ту заиста чуда чине, уколико се правилно користе."

Општина Чајетина сваке године издваја разне подстицаје како би олакшала живот својим суграђанима, а  ту спадају и веома значајни подстицаји за прво, друго, треће и четврто рођено дете. Са том политиком ће се кроз разне видове наставити и даље.

"Ми смо, заједно са Агенцијом за безбедност саобраћаја РС и са нашим људима запосленим у општини Чајетина, успели  да обезбедимо додатна средства кроз наш буџет, да обезбедимо седишта за сву децу. Пре свега смо поносни што се број становника у нашој општини увећава из године у годину, што значи да смо једна пожељна општина за живот и рад", нагласио је овом приликом Милоје Рајовић, председник СО Чајетина.

Након презентације о правилној употреби седишта за децу, родитељима су она свечано и уручена. Овај потез Општине и Савета свакако их је обрадовао  помогавши им да безболније реше ову  ставку кућног буџета. Такође су овом приликом  упознати и са чињеницом да су чланови Савета за безбедност саобраћаја  обучени  да буду  саветници у коришћењу ауто седишта  и да их сви заинтересовани родитељи могу по потреби контактирати преко њихове фејсбук странице .

Мирјана Ранковић Луковић