Подељена опрема планинарским клубовима за одржавање пешачких стаза (ВИДЕО)

пл

У оквиру пројекта „Јачање пешачког коридора у прекограничној области Србије и Босне и Херцеговине -Е cross pass“ представници Планинарског савеза Србије у селу Јабланица уручили су опрему за одржавање пешачких стаза и путева ,планинарским клубовима .Опрему су добиле планинарске организације из Ужица,Бајине Баште,Чајетине,Прибоја и Пријепоља.

Председник Планинарског савеза Србије Исо Планић истакао је да више од деценију ова организација уређује пешачке путеве Е 4 и Е7 који пролазе кроз Србију,који су у функцији развоја планинарског спорта и рекреације,али и туристичких потенцијала руралних планинских предела .

„Кроз овај пројекат 5 планинарских клубова добило је опрему која ће бити у функцији обележавања преко 300 километара планинарских стаза у југозападној Србији и то је један леп пројекат који суфинансира Европска унија у оквиру финансијског инструмента претприступне помоћи (ИПА ИИ) кроз Програм прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020. и верујем да ћемо на крају пројекта имати лепо уређене стазе ,које ће нам свима користити на радост и задовољство“ ,истакао је Планић.

Пројекат Е Cross pass има за циљ да допринесе увођењу релевантних европских пракси у туризму на отвореном кроз унапређење и обједињавање инфраструктуре за пешачки туризам у прекограничном подручју повезујући Тузлански кантон и регион Западне Србије Србије. Обједињене заједничке стазе биће успостављене у складу са стандардима Европске асоцијације Рамблерс (ЕРА) а као део европског пешачког пута Е7. Укључивање европских стандарда за дуге стазе у развој инфраструктуре пешачких стаза у прекограничној области ће допринети развоју туризма и одрживом развоју локалних заједница, омогућавајући људима да истражују природне и културне атракције на нов и занимљив начин.
Илија Андрејић из Планинарског клуба Камена Гора из Пријепоља истакао је да ће добијену опрему овај клуб користити за одржавање 70 километара пешачких стаза које су у оквиру европског пута и које ће се на њега прикључити,а које се налазе у општини Пријепоље.

„Уређивањем ових стаза допринећемо да већи број људи посети наше крајеве ,што ће се одразити на туризам и развој пријепољског краја“ ,нагласио је Андрејић.

„Добили смо моторну тестеру,тример,секире и то је опрема која нам је била неопходна на одржавању европског пешачког пута“,каже Марко Џамбасовић из Планинарског клуба Торник из Чајетине.

Е-стазе тј. коридори су окосница европских пешачких стаза. То су стазе велике удаљености које је одредила Европска асоцијација Рамблерс а које повезују националне и регионалне пешачке стазе и пружају интеркултурална искуства преко граница. Прва пешачка стаза велике удаљености у Европи била је Национална плава стаза Мађарске, основана 1938. године. Данас се мрежа састоји од 12 Е-стаза и покрива више од 65.000 км европског континента.

Пројекат „Јачање пешачког коридора у прекограничној области Србије и Босне и Херцеговине“ реализују Туристичка организација Ужица као водећи партнер и партнерске организације  Планинарско друштво „Коњух“ из Тузле, Министарство просторног уређења и заштите околице Тузланског кантона и Планинарски савез Србије.