Почињу званични преговори о минималцу

Преговори чланова Економско-социјалног савета о висини минималне зараде у 2021. години, званично ће почети данас, потврђено је Тањугу у Унији послодаваца Србије (УПС).

На састанку ће бити преговарачки тимови Савеза самосталних синдиката Србије, УГС Независност, УПС-а и Министарства за рад.

 Почасни председник УПС-а Небојша Атанацковић рекао је Тањугу да се не може очекивати од послодаваца који немају могућности да повећају минималне зараде колико то очекују синдикати.

 Атанацковић напомиње да је питање минималне потрошачке корпе и висине минималца чисто социјално питање пре свега за државу, а не ствар послодаваца којима је у фокусу однос зараде и продуктивности привреде.

 "Чињеница јесте да би било добро да је минимална зарада већа, али све зависи од привредне активности. Бесмислено је тражити нешто од послодаваца ако за то нема могућности", навео је он.

 Подсећа да у Србији минималац прима око 350.000 људи, што је око 15 одсто свих запослених у земљи.

 Атанацковић каже да је јасно да вишечлана породица не може да живи од 30.000 динара, али и да је "апсурдно" да само један члан породице ради за минималац и тако издржава породицу.

 Синдикати имају од раније познате захтеве, а то је да минимална зарада треба да достигне вредност минималне потрошачке корпе до 2021. године, што је око 37.500 динара.

 Представници СССС и УГС Независност су, ипак, претходних дана изразили спремност да преговарају о том захтеву због ванредних околности изазваних пандемијом вируса корона.

 Послодавци поручују да минималац не треба повећавати паушално већ према расту БДП-а и инфлације која се очекује у наредној години, као и да би пристали и на већи раст минималца под условом да им држава то надокнади кроз смањење трошкова.

 Такође, раније су предложили да се минималац привремено "замрзне" пошто још није формирана нова влада или да се до краја године одложи доношење одлуке о повећању минималца, како би се видело колики ће бити раст привреде у овој години.

 Преговори о минималцу треба да се заврше по закону до 15. септембра.

 Прошле године минималац је повећан са 27.000 динара на око 30.000 динара.

Аутор: Тањуг